Skip to main content

A început implementarea proiectelor finanțate prin Bursa Talentelor

By Beatrice Bungo
| ,
| ,

Viața culturală ajunge și la sat, un nou ONG a fost înființat și va face muzicoterapie cu persoanele cu dizabilități, tineri sportivi ne introduc în psihologia sportivă, iar copiii și tinerii cu dizabilități intelectuale învață să se descurce într-un „acasă” creat la școală. 5 la număr sunt proiectele pe care le finanțăm în 2024 prin Bursa Talentelor.  Programul a ajuns la a X-a ediție. Unele echipe de proiect au și început implementarea activităților, cele cu care ne-au convins de la bun început că vor rezolva o problemă sau vor aduce un plus de valoare în comunitățile din care fac parte. Aceasta a fost și motivația care a stat în spatele deciziei de a le finanța prin programul Bursa Talentelor și de a le ajuta să obțină fondurile necesare pentru ca proiectele să fie implementate. Îți povestim în următoarele rânduri cum au început să facă bine. 

Dincolo de fizic

Avem 2 tineri sportivi preocupați de ce e dincolo de fizic. Ai noștri Petra și Costi au început organizarea primului eveniment prin care promovează conexiunea dintre sport, sănătatea mintală și reziliența în fața greutăților. „Dincolo de înfrângeri” este conferința gratuită pe care cei doi tineri o organizează în data de 14 aprilie și la care te și invităm dacă ești unul dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani. 3 sportivi și un psiholog vor lua cuvântul și te vor inspira. Printre vorbitori se numără antrenorul second al CSM Oradea (baschet) Radovan Markovic și campionul la înot în ape înghețate, Ovidiu Tirla. Fie că ești un sportiv de performanță, un ambițios sau pur și simplu vrei să îi asculți pe cei 4 vorbitori, ești așteptat la evenimentul gratuit. Află mai multe despre eveniment și înscrie-te aici la conferința organizată de cei doi tineri care formează echipa de proiect Dincolo de fizic.


Casa de la școală

Carmen, Paula, Gabriela și Teodora și-au propus să îi învețe pe copiii și tinerii cu dizabilități intelectuale ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 cum să se descurce la ei acasă, pe cont propriu. Au înscris proiectul Casa de la școală la Bursa Talentelor pentru a obține finanțarea unor activități obișnuite pentru unii dintre noi, dar esențiale în dezvoltarea unor comportamente de oameni mari în rândul beneficiarilor Centrului. Finanțarea va fi folosită pentru amenajarea unei mini garsoniere cu spații locative în care beneficiarii să învețe să se descurce ca acasă și pentru organizarea de activități menite să dezvolte comportamente și noi abilități în rândul copiilor și tinerilor. Primele luni de implementare ale proiectului au început deja cu ateliere specifice. Elevii din ciclul primar au învățat cum să își țină lucrurile în ordine, iar cei de gimnaziu au învățat să măture, să șteargă praful, să spele pe jos, să ordoneze și să sorteze obiectele. La atelierul de abilități practice, elevii au înțeles cum să își aleagă vestimentația de zi cu zi în funcție de fiecare anotimp, să își încheie și descheie nasturii. Legarea șireturilor, încălțarea și descălțarea au fost alte abilități pe care le-au descoperit cu ajutorul cadrelor didactice. E deosebit felul în care funcționează ideea de comunitate la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea. Spunem asta pentru că echipa de proiect nu e singură. Cadrele didactice și părinții se implică în mod direct în organizarea atelierelor și în crearea mini-garsonierei.


Prin muzică creăm comunitate

Muzica unește comunitatea persoanelor cu dizabilități, iar pasiunea pentru muzică și dedicarea unor oameni de bine au dus la înființarea unui nou ONG. Rolul nostru, al Fundației Comunitare Oradea este să ghidăm proiectele înscrise pentru a obține finanțare prin programele noastre. În momentul în care am oferit finanțarea de aproape 15.000 Lei proiectului Prin muzică creăm comunitate, ne-am bucurat să știm că vom ghida o echipă în a se constitui sub forma unui nou ONG. Așa că, avem plăcerea să vă spunem că după 2 luni de muncă administrativă, echipa de proiect Prin muzică creăm comunitate și-a înființat propriului ONG – Asociația CoMusica. ONG-ul va oferi gratuit activități creative și terapii gratuite prin muzică persoanelor cu dizabilități precum sindrom down, autism sau scleroză multiplă. Eleonora este muzicoterapeutul care va organiza ședințe gratuite adulților cu dizabilități și persoanelor neurodivergente. Pentru ca acestea să poată beneficia de aceste ședințe, Asociația CoMusica își dorește două parteneriate cu doua asociații care se adresează persoanelor cu dizabilități care să își aducă beneficiarii la ședințele de muzicoterapie gratuite. Dacă reprezinți un astfel de ONG și ești interesat, dă-le de veste aici.


Teatrul vine la tine și Festivalul Zilelor Colorate

Asociația Teatrul de copii și-a făcut proiectul cunoscut într-o primă conferință de presă. Actorul Șerban Borda s-a întâlnit cu presa pentru a-și face cunoscut proiectul finanțat prin programul Bursa Talentelor – Teatrul vine la tine. 3 spectacole vor fi jucate în aer liber în mediul rural bihorean. Șerban și echipa lui de proiect vor oferi acces la cultură seniorilor, și nu numai. Asta pentru că proiectul urmărește să ducă viața culturală la sat și să aducă lumea satului împreună. Teatrul vine la tine va ajunge în Suplacu de Barcău, Gepiu, Tinca, Tulca și în Vadu Crișului.  Generațiile se vor bucura împreună de teatru vara aceasta și la Festivalul Zilelor Colorate, proiectul Asociației Zile Colorate. Activități culturale vor fi organizate pentru copiii, tinerii și adulții din Suplacu de Barcău.

Bursa Talentelor este programul prin care susținem dezvoltarea de proiecte cu impact în comunitatea din Oradea, din județul Bihor. Cum? Oferim sprijin financiar și mentorare în implementarea unor idei care aduc o îmbunătățire a calității vieții locuitorilor din județul Bihor în domenii precum: educație, mediu, sănătate, social, cultură, digitalizare și nu numai. Finanțarea celor 5 proiecte din programul Bursa Talentelor, ediția a X-a a fost posibilă datorită susținerii venite din partea următoarelor companii locale: Plexus, Salesianer România, DSV Air and Sea, VPK Packaging Salonta, Bellotto, Qubiz, Communications Media, Total Clean Services, Vernicolor, Asociația Selina, Amazing Visuals, Celestica, Decitex Oradea, Avi Vest, Medfam Negrea, ADLO, Zaleco, Corex, EGV TRUST SA, Nidec, PGS, Superbon.

Le mulțumim că au ales să investească în implementarea celor 5 proiecte din programul Fundației Comunitare Oradea.

Evenimentele noastre

| , ,

Împreună facem valuri de bine la Swimathon Oradea 2024

Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor…
| ,

Gala Comunității Bihorene 2023 a inspirat oamenii prin puterea exemplului

Miercuri, 13 decembrie, a avut loc Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia am pre…
|

Swimathon Oradea 2023

S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2023, ediția a XI-a, iar rezultatele competiției ca…