•        Contactează-ne: +40 770 761 256
Spre site-ul Swimathon 2020

Swimathon
un eveniment prin care companiile, organizațiile, grupurile de inițiativă și persoanele fizice pot desfășura campanii de strângere de fonduri pentru susținerea unor inițiative/cauze/proiecte diverse de implicare în comunitate

130

Proiecte

2003

Înotători

796

Total km înotaţi

7527

Persoane implicate

1.029.662

Sumele strânse (lei)

Swimathon este un eveniment de strângere de fonduri organizat de Mișcarea Fundațiilor Comunitare în mai multe orașe din România (București, Iași, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Oradea, Bacău, Ploiești) prin care companiile, organizațiile, grupurile de inițiativă și persoanele fizice pot desfășura campanii de strângere de fonduri pentru susținerea unor inițiative/cauze/proiecte diverse de implicare în comunitate.

Având la bază un mecanism atractiv și creativ Swimathon oferă ocazia perfectă să te implici și să faci parte din schimbarea pe care ți-o dorești în comunitate. Lucrurile se mișcă, dacă faci valuri!

Mecanismul de strângere de fonduri este unul simplu și se desfășoară în trei etape obligatorii și o a patra opțională:

 1. Înscrierea proiectelor și a cauzelor de către grupuri de inițiativă, organizații și companii (promotori)
 2. Înscrierea înotătorilor / echipelor de înotători care în ziua evenimentului vor înota pentru cauza aleasă.
 3. Înscrierea susținătorilor care oferă o sumă de bani pentru fiecare lungime de bazin înotată sau o sumă fixă. Susținătorii sunt atrași în urma sub-campaniilor derulate de către înotători cu sprijinul activ al echipelor de proiect.
 4. Înscrierea ambasadorilor (*Opțional)Susține una din cauzele înscrise! Fii Ambasador Fundraiser pentru proiectul care îți place cel mai mult și contribuie la strângerea fondurilor necesare pentru implementarea lui.

Swimathon 2013

Swimathon 2014

Swimathon 2015

Swimathon 2016

Swimathon 2017

Swimathon 2018

Swimathon 2019


Regulament Swimathon Oradea

1. Cadru general de desfășurare a Swimathon Oradea 2020

1.1 Swimathon Oradea este o platformă de atragere de fonduri pentru diverse proiecte/cauze cu impact micro sau macro-comunitar la nivelul județului Bihor. An de an, din 2013, ne-am dat întâlnire la Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu” cu oameni cu suflet mare şi spirit civic, angajați din companii, antreprenori și chiar copii pentru a ne aduna să facem valuri de generozitate pentru cauzele înscrise. Anul acesta nu ne vom mai întâlni la bazin pentru mica noastră „olimpiadă”. Experiența evenimentului de anul acesta va pune mai presus de competiție, colaborarea și efortul comun de a schimba în bine mica noastră comunitate bihoreană. Vom păstra la această ediție inedită emoția, energia binelui și generozitatea cu care ne-ați obișnuit de-a lungul anilor. Până la urmă înotul era pretextul de a face schimbări pozitive în comunitate, nu? Swimathon ne-a făcut oameni mai atenți la nevoile din jurul nostru și ne-a implicat într-un fenomen colectiv mai important decât noi.

Așadar, în 2020, Swimathon Oradea nu are limite de spațiu, timp și cu atât mai mult de generozitate. Această ediție vine cu o provocare deschisă tuturor celor care doresc să înoate în spații alternative bazinului (la o piscină, într-un râu, lac) pentru a-și îndeplini obiectivul sportiv (fiecare înotător își va propune propriul obiectiv în funcție de propriile capacități sportive). Dacă până acum evenimentul aduna la un loc preponderent înotători bihoreni, anul acesta oricine și de oriunde poate înota la Swimathon Oradea în perioada 1 august – 30 septembrie 2020. Înotătorii-fundraiseri înscriși în acest eveniment aleg un proiect pe care îl susțin și adună cât mai mulți susținători care să îi sprijine prin donații, pentru efortul depus.

În data de 22 august vom organiza o competiție demonstrativă la Kingsland Ineu la care vor participa 40 înotători experimentați în ape deschise. Tot atunci vom premia cu 1000 lei proiectul susținut de înotătorul care va obține cel mai bun timp în proba de 5000m, iar la finalul campaniei de strângere de fonduri vom acorda un alt premiu de 1000 lei pentru proiectul care va mobiliza cele mai multe fonduri în toată această perioadă.

Fondurile strânse vor fi direcționate de către Fundația Comunitară Oradea către organizațiile sau grupurile de inițiativă participante, care și-au înscris proiectele, pe baza unui contract de finanțare nerambursabil. Finanțările vor fi acordate după încheierea procesului de strângere de fonduri, calendarul final fiind agreat cu fiecare proiect în parte.

1.2 Campania Swimathon se desfășoară în 3 etape:

Etapa 1: Organizațiile și grupurile de inițiativă își înscriu proiectele/cauzele;

Etapa 2: Înscrierea înotătorilor/echipelor de înotători-fundraiseri și a Ambasadorilor

Etapa 3: Înscrierea susținătorilor pentru înotători/echipe de înotători-fundraiseri/Ambasadori/cauze/proiecte.

1.3 Fiecare echipă de proiect şi înotătorii/echipele de înotători joacă şi rolul de fundraiser. Aceștia vor dezvolta campanii de atragere de fonduri pentru proiectul propus/susţinut, iar aceste campanii vor fi validate de echipa de organizare Swimathon. La cerere, Fundaţia Comunitară Oradea poate asigura consultanță pentru dezvoltarea acestora.

1.4 Descrierea etapelor campaniei Swimathon:

Etapa 1 – Organizațiile și grupurile de inițiativă își înscriu proiectele/cauzele

Organizațiile sau grupurile de inițiativă care doresc să strângă fonduri pentru susținerea unor proiecte/cauze, le vor înscrie pe platforma https://swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro/proiecte/creeaza. Acestea vor fi validate de către organizator și vor fi apoi vizibile pe site-ul evenimentului pentru:

 • înotătorii/echipele de înotători-fundraiseri care vor putea alege cauza pentru care vor să înoate și să mobilizeze fonduri;
 • susținătorii (persoane fizice sau companii) care vor face donații direct pentru cauze/proiecte sau pentru favoriții lor (sumele fiind direcționate implicit către cauzele pe care înotătorii-fundraiseri le susțin).

Fiecare proiect participant la Swimathon Oradea 2020 trebuie să aibă capacitatea de a atrage și de a înscrie înotători virtuali în număr nelimitat, care pot înota individual sau se pot grupa în echipe a câte maxim 6 înotători fiecare. Fiecare echipă va avea un obiectiv financiar minim de strângere de fonduri de 3000 lei.

Atât Fundația Comunitară Oradea cât și promotorii proiectelor/cauzelor vor căuta să identifice înotători virtuali și să promoveze proiectele/cauzele în vederea strângerii de donații și sponsorizări.

Etapa 1 se va desfășura până la data de 31.07.2020 – ora 23:59.

Etapa 2 – Înscrierea de înotători / echipe de înotători – fundraiseri/Ambasadori

Proiectele/cauzele vor începe să fie auzite cu ajutorul Înotătorilor-fundraiseri și Ambasadorilor care își vor alege o cauză pe care să o promoveze, ajutând astfel la strângerea de fonduri necesară. Acești se vor înscrie aici pentru a reprezenta și susține un proiect validat pe platforma https://swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro/proiecte :

 • La înscriere, fiecare înotator-fundraiser va achita o contribuţie comunitară de participare la eveniment, pentru care va primi o cască de înot personalizată cu sigla Swimathon, medalie de participare şi diploma de participare; înotătorii au posibilitatea de a-şi aduce aportul personal cauzei susţinute şi prin mărirea contribuţiei comunitare, selectând una din opţiunile prezentate în tabelul de mai jos;
 • Contribuţia va fi achitată o singură dată pentru întreaga campanie de strângere de fonduri Swimathon Oradea, indiferent de numărul probelor la care va participa înotătorul;
 • Într-o echipă se pot înscrie minim 2 și maxim 6 înotători;
 • Ambasadorii sunt persoane care nu îți propun să înoate însă vor juca rolul de fundraiseri și se vor înscrie pe platforma Swimathon pentru a strânge fonduri pentru proiectul favorit.

Contribuţii comunitare la înscrierea înotătorilor (se aplică doar acestora):

 • Înscriere simplă* – 50 lei
 • Înscriere pentru înot în lac în ziua evenimentului din 22 august 2020* – 150 lei

* toate tipurile de înscrieri includ kit-ul de participare: cască silicon, personalizată cu sigla Swimathon, medalia de participare, diploma de participare. Kit-ul de participare se va ridica de la sediul Fundației Comunitare Oradea (Crișul Shopping Center etaj 2) sau se va livra prin curier, taxa de curierat va fi suportată de înotător.

(1) Perioadă înscriere înotători/echipe de înotători - fundraiseri/Ambasadori: din momentul validării proiectelor până în data de 22.08.2020 – ora 23:59. Aceștia vor putea să înoate oriunde doresc (piscine private, piscine publice, lacuri, râuri, mări, oceane, etc. ), pe proprie răspundere și vor trimite dovada faptului că au înotat (poze, filmări, poză dintr-o aplicație sport care înregistrează activitatea de înot) către Fundația Comunitară Oradea.

(2) Perioada de înscriere pentru cei 40 de înotători care vor lua parte la ziua competiției, care va avea loc în data de 22.08.2020, în lacul de la Kingsland Ineu, va fi din momentul validării proiectelor până în data de 13.08.2020 ora 23:59:59.

Etapa 3 – Înscrierea susţinătorilor pentru înotători/echipe de înotători-fundraiseri/Ambasadori/cauze/proiecte

Susținătorii pot dona sume de bani pentru favoriții lor:

 • înotători virtuali /echipele de înotători virtuali -fundraiseri care se înscriu la eveniment (exemplu: 100 lei/evoluție sau 200 lei/evoluție etc). În cazul ștafetelor, susținerea financiară va fi acordată întregii echipe. Toate sumele strânse de aceștia vor putea fi urmărite pe pagina creată automat pentru ei, acestea fiind contabilizate automat în contul proiectelor alese.
 • Ambasadori care promovează acţiunea şi cauzele, invitându-și prietenii să îi susțină în demersul lor inimos. Toate sumele strânse de aceștia vor putea fi urmărite pe pagina creată automat pentru ei, acestea fiind de asemenea contabilizate automat în contul proiectelor alese;
 • sau pot donat direct pentru susținerea proiectului/cauzei.

Susținătorii vor fi atrași în urma sub-campaniilor derulate de către înotători/Ambasadori cu sprijinul activ al echipelor de proiect și în urma promovării evenimentului de către Fundația Comunitară Oradea.

Înscrierea susținătorilor se face prin completarea unui angajament de plată, donațiile fiind direcționate către Fundația Comunitară Oradea care, ulterior, le va redirecționa către fiecare cauză/proiect în parte, în limita sumelor obținute de ace(a)sta.

Perioada înscrierii susținătorilor: de la validarea primei cauze/primului proiect până la 30.09.2020.

1.5 Încheierea procesului de strângere de fonduri

Sumele completate în angajamentele de plată înregistrate on-line de către susținători vor fi achitate cel târziu până la data de 30.09.2020.

1.6 Acordarea de finanțări

Sumele strânse pentru fiecare proiect vor fi direcționate de către Fundația Comunitară Oradea către echipele de proiect inițiatoare în baza unui contract de finanțare nerambursabilă. Finanțările vor fi acordate după încheierea procesului de strângere de fonduri, calendarul final fiind agreat pentru fiecare caz în parte. Organizatorul va reține 15% din totalul sumelor strânse pentru fiecare proiect în vederea acoperirii unei părți din costurile de organizare a evenimentului și a unei părți din costurile administrative ale Fundației Comunitare Oradea.

1.7 Implementarea proiectelor

Perioada de implementare a proiectelor va fi agreată pentru fiecare caz în parte, termenele şi condițiile de raportare fiind specificate în contractul de finanţare nerambursabilă menționat la punctul anterior. La finalul perioadei de implementare echipele de proiect vor trebui să întocmească şi prezinte Fundaţiei Comunitare Oradea un raport financiar și narativ privitor la implementarea proiectului.

1.9 Termeni și condiții Swimathon Oradea

1.9.1 Înscriind un proiect/o cauză pe site-ul https://swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro/proiecte/creeaza , echipele de proiect vor fi de acord cu următoarele:

 • Regulamentul Swimathon 2020;
 • decizia de validare a proiectului de către organizator;
 • reținerea a 15% din totalul sumelor strânse în urma campaniei, reprezentând costuri administrative şi organizatorice.

Datele de contact vor fi păstrate strict confidenţial pentru uzul intern al Fundației Comunitare Oradea și nu vor fi transmise unei terțe părți fără acordul echipelor de proiect.

1.9.2 Înscriindu-se pe site-ul nostru – https://swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro/echipe/creeaza, înotătorii-fundraiseri/Ambasadorii vor fi de acord cu următoarele:

 • Regulamentul Swimathon 2020;
 • decizia de validare a înscrierii înotătorului/echipei/Ambasadorului de către organizator – Fundația Comunitară Oradea;
 • reținerea a 15% din totalul sumelor strânse în urma campaniei, reprezentând costuri administrative şi organizatorice.

Datele de contact vor fi păstrate strict confidenţiale pentru uzul intern al Fundației Comunitare Oradea și nu vor fi transmise unei terțe părți fără acordul înotătorilor.

1.9.3 Înscriindu-se pe platforma https://swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro/sustinatori/creeaza în secțiunea „Susținători”, susținătorii vor fi de acord cu următoarele:

 • Regulamentul Swimathon 2020;
 • suma donată va fi direcționată sub forma unui grant spre proiectul reprezentat de înotătorul susținut;
 • reținerea a 15% din totalul sumelor strânse în urma campaniei, inclusiv din suma donată de către susținător, reprezentând costuri administrative şi organizatorice.

Datele de contact vor fi păstrate strict confidenţiale pentru uzul intern al Fundației Comunitare Oradea și nu vor fi transmise unei terțe părți fără acordul susținătorului.

Procentul de 15% menţionat mai sus şi reprezentând costuri administrative şi organizatorice ale Fundaţiei Comunitare Oradea se înţelege a fi reţinut o singură dată pentru fiecare cauză/proiect, din totalul sumei obţinute de ace(a)sta în urma evenimentului.

2. Regulamentul privind campaniile de strângere de fonduri

2.1 Pot înscrie proiecte la Swimathon Oradea, urmând să strângă fonduri pentru aceste proiecte, următoarele categorii: companii, persoane fizice, grupuri de iniţiativă şi organizaţii.

2.2 Pentru înscrierea proiectelor, va fi completată secţiunea Înscriere proiect.

2.3 Obiectivul financiar minim de strângere de fonduri pentru fiecare proiect înscris este de 3.000 de lei.

2.4 Înscrierea proiectului va fi validată numai după completarea şi trimiterea formularului de înscriere, proiectul devenind vizibil doar după validare.

2.5 Fiecare proiect validat va fi reprezentant în cadrul evenimentului Swimathon de înotători fundraiseri – individuali sau ştafetă/echipă/Ambasadori. Aceştia se vor înscrie completând secţiunea Înscriere înotători/Înscriere Ambasador.

2.6 Ştafetele vor fi alcătuite din maxim 6 înotători fundraiseri care se vor organiza ca echipă de înotători înainte de înscrierea online, obţinând şi acordul echipei de proiect. Organizatorul se va asigura că cele două părţi vor comunica în vederea stabilirii acestui acord.

2.7 Înotătorii fundraiseri şi echipele de înotători fundraiseri vor fi validaţi de către Fundaţia Comunitară Oradea. Ulterior, profilul înotătorilor şi al ştafetelor vor deveni vizibile pe site la secțiunea Înotători.

2.8 Fiecare echipă de înotători-fundraiseri va desemna un coordonator de echipă; coordonatorul poate fi desemnat de către membrii echipei din rândurile lor sau poate fi o persoană desemnată de către organizația pentru care înotătorii-fundraiseri strâng fonduri; atât Echipa de înotători, cât și coordonatorul de echipă vor fi înscriși pe platformă. Rolul coordonatorului de echipă este de comunicare (cu organizația reprezentată, înotătorii și organizatorul) și de coordonare a echipei în toate aspectele administrative și legate de campania de strângere de fonduri.

2.9 Fiecare înotător-fundraiser va estima la înscriere distanța pe care o va înota în cadrul evenimentului.

2.10 Înotătorii individuali fundraiseri, respectiv ştafetele de înotători fundraiseri înscrise în Swimathon vor putea fi susţinute completând formularul de la secțiunea Înscriere susţinător.

2.11 Susţinătorii vor putea să completeze un angajament de plată sau vor putea dona direct în contul fundaţiei, utilizând butonul “Susține” de pe platforma online. Formularul “Înscriere susţinător” reprezintă un angajament de plată, plata efectivă putând fi realizată oricând după completarea formularului pana la data limită de 30.09.2020.

2.12 În angajament, susţinătorul poate opta pentru oferirea unei sume fixe pe baza estimărilor completate în “Pagină înotător”, pentru întreaga evoluţie în eveniment (de ex. 100 lei, 200 lei etc.). În cazul ştafetelor, susţinerea va fi acordată întregii echipe, pe baza estimărilor însumate ale înotătorilor, respectiv se poate oferi o sumă fixă.

Plăţile vor fi realizate prin următoarele modalităţi:

 • Plată online aici: http://www.fundatiacomunitaraoradea.ro/cum-te-implici
 • Prin bancă. Date bancare Fundaţia Comunitară Oradea, CIF 31511820, cont bancar IBAN RO23INGB0000999903595123 deschis la ING Bank, Oradea, cu menţiunea pe OP “Contribuţie Swimathon pentru înotătorul / echipa / proiectul _____________________”
 • Plată în numerar la sediul Fundaţiei (str. Republicii, nr. 30, etaj 2 în incinta magazinului Crișul, Oradea, judeţul Bihor) fiind emisă şi chitanţă.

La solicitarea susţinătorilor persoane juridice vom putea încheia un contract de sponsorizare.

2.13 Sumele prevăzute în angajamentele de plată vor fi achitate până la 30.09.2020.

2.14 Fundaţia Comunitară Oradea va centraliza angajamentele de plată şi va trimite echipelor de proiect informări periodice privind sumele achitate.

2.15 După eveniment, Fundaţia Comunitară Oradea va furniza o situaţie actualizată a sumelor achitate.

3. Regulamentul sportiv privind desfășurarea evenimentului Swimathon Oradea

3.1 În data de 22 august 2020 vom organiza un eveniment demonstrativ la lacul din incinta Kingsland Ineu, cu un număr de maxim 40 de înotători care să ne permită un format de competiție care să respecte regulile de distanțare social impuse. La eveniment vor participa DOAR înotători experimentați în înot în ape deschise, care vor avea ca scop parcurgerea distanței alese (1250m, 2500m, 5000m).

3.2 Înotător experimentat în înot în ape deschise = persoana cu vârsta de peste 14 ani, care poate face dovada* că a mai participat în ultimele 18 luni la o competiție oficială care a presupus înot în ape deschise pe distanța de minim 1500m. *Dovada se face prin prezentarea (trimiterea prin email) a clasamentului competiției, unde să fie evidențiată distanța parcursă și timpul realizat sau o diplomă de participare. Fundația Comunitară Oradea după primirea dovezii menționată va valida sau invalida înscrierea înotătorilor care vor participa la evenimentul Swimathon Oradea din 22 august 2020 ( ziua competiției ).

3.3 Accesul înotătorilor participanți la competiția de la lac va fi posibil numai după instructajul privind siguranța înotătorilor, realizat de organizator, respectiv după completarea unui formular-declarației pe proprie răspundere.

3.4 Stilul de înot impus, este procedeul Craul.

3.5 Înotătorii trebuie să poarte echipament corespunzător (costum de baie adecvat, cască de înot oficială a evenimentului, ochelari de înot). Dacă apa în lac va avea mai puțin de 24 de grade Celsius cu 30 minute înainte de start, va fi permisă folosirea costumului de neopren.

3.6 Fiecare înotător va face dovada achitării contribuției comunitare de înscriere (în schimbul căreia va primi cel puțin casca de înot personalizată cu sigla Swimathon, medalie de participare și diploma de participare), în cazul în care aceasta NU a fost achitată on-line sau prin virament bancar.

3.7 Organizatorul își rezerva dreptul de a amâna cu o săptămână evenimentul (ziua competiției la Lacul Kingsland Ineu) sau chiar anula, daca condițiile meteo sau sociale nu vor permite organizarea în condiții de siguranță.

3.8 Estimativ startul în prima probă va fi dat la ora 10.00. Pentru proba de 1250 m, timpul limită de parcurgere a probei este de 35 min, pentru proba de 2500m, timpul limită este de 70 min, iar pentru proba de 5000m timpul limită de finalizare a probei este de 140 min. Depășirea limitei de timp, va duce la scoaterea sportivului din apă de către echipajele de salvare și supraveghere a competiției.

3.9 Utilizarea labelor, palmarelor, plutitoarelor sau a plutelor NU este permisă.

3.10 Cronometrarea se va face cu cip electronic, care va fi purtat de înotător pe mână sau picior, în funcție de instructajul făcut de arbitrul cronometror în ziua competiției.

3.11 În kitul de participare, se vor împărți plutitoare speciale pentru înot în ape deschise (buoy). Purtarea acestora este obligatorie pe tot parcursul evenimentului și se vor preda organizatorilor la sosire.

3.12 Înscrierea participanților la competiție se va face pe propria răspundere, organizatorii neasumându-și nici o răspundere privind starea de sănătate a participanților la competiție. Pentru aceasta, fiecare participant trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere privind participarea la competiție. Pentru minori, declarația va fi semnată de un părinte sau tutore. La cerere puteți primi declarația completată cu datele personale pe e-mail înainte de prezentarea la competiție.

3.13 Numărul înotătorilor este limitat la 40 de persoane. Înotătorii vor fi acceptați în ordinea înscrierii pe principiul „primul venit primul servit” cu condiția ca înotătorul înscris să îndeplinească integral cerințele de eligibilitate de la punctul 3.2 al prezentului regulament.


logo fundatia comunitara oradea

Newsletter

Fii la curent cu implicarea în comunitate

Numele și adresa ta de e-mail vor fi folosite numai pentru a-ți trimite informații despre activitățile noastre.