Skip to main content

BINE 360 ne-a validat calitatea de agregator comunitar

By Beatrice Bungo
| ,
| ,

Programul BINE 360 a fost oportunitatea perfectă de dezvoltare pentru noi, Fundația Comunitară Oradea. Am avut ocazia de a ne dezvolta abilitățile existente în echipă, de a dobândi unele noi în urma trainingurilor sau sesiunilor de mentorat. Am îndeplinit rolul de facilitator în dezvoltarea celor 3 ONG-uri cărora le-am oferit granturi prin programul BINE 360

People In Need a fost finanțatorul care ne-a oferit ocazia de a răspunde nevoii noastre și a altor ONG-uri de a ne dezvolta capacitatea organizațională, în timp ce Federația Fundațiile Comunitare din România a oferit infrastructura necesară pentru ca acest proces să fie posibil. 

Scopul programului BINE 360 a fost ca timp de 9 luni, mai multe ONG-uri să beneficieze de suport organizatoric, psiho-emoțional și financiar pentru a deveni echipe mai bune, mult mai capabile să susțină refugiații pe termen lung. Fundația Comunitară Oradea a obținut o astfel de finanțare pe care am împărțit-o astfel: 38.755 Euro au fost folosiți pentru dezvoltarea noastră organizațională și cheltuieli operaționale, alți 70.132 Euro au fost oferiți drept granturi pentru 3 ONG-uri bihorene: Asociația Filantropia Oradea, ARDT Oradea – Asociația de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului și Banca Pentru Alimente Oradea

BINE 360 a reprezentat un ajutor enorm din punct de vedere financiar, asta pentru că din perspectivă financiară a oferit posibilitatea de a ne susține activitatea și nevoile imediate. Acesta este un alt motiv pentru care finanțarea oferită de People In Need am catalogat-o ca fiind una aparte, pentru că a pus focus pe identificarea nevoilor ONG-urilor implicate, precum și acces la un buget care să asigure sustenabilitatea cheltuielilor pe parcursul celor 9 luni de implementare a programului. 

Am dezvoltat o nouă abilitate, și anume, cea de a face o analiză de nevoi. Ne-am identificat nevoile, mai apoi, am reușit să le identificăm și pe ale celor 3 organizații cu care am lucrat. Capacitatea de a analiza nevoi ne oferă șansa de a lucra mai bine pe viitor și cu alte organizații. O astfel de analiză contribuie la a asigura sustenabilitatea unei organizații. Prin rolul nostru de agregator comunitar oferim granturi altor organizații, granturi prin care urmărim în primul rând evoluția lor în urma implementării unui proiect. Doar așa reușim să îi ajutăm să acopere nevoi pe care noi nu putem să le acoperim ori nevoi în privința cărora ei au mai multă expertiză ori resursă umană. Tot analiza de nevoi ne-a relevat câtă nevoie avem să descoperim, atât noi, cât și celelalte ONG-uri, noi instrumente pentru a face fundraising. 

Un alt beneficiu important cu care a venit programul BINE 360 pentru echipa noastră a constat în a face introspecție. Componenta psiho-emoțională a programului ne-a oferit posibilitatea de a participa la sesiuni de consiliere individuale și de grup. Rezultatele s-au făcut vizibile imediat. Reușim să lucrăm și mai bine în echipă, ne-am validat rolurile, putem delega sarcini astfel încât să eficientizăm timpii de lucru. Am înțeles și care este rolul pe care nu îl îndeplinește nimeni din echipă, iar asta înseamnă că ne vom îndrepta atenția spre identificarea resursei umane lipsă. 

Am avut parte și de provocări în munca alături și cu cele 3 organizații pe care le-am finanțat prin BINE 360. Am gândit și susținut la debutul programului interviuri cu membrii echipelor acestor organizații. Scopul a fost identificarea nevoilor angajaților în raport cu ONG-ul pentru care lucrează. Știam cât de importante vor fi răspunsurile primite, fapt pentru care am simțit o presiune pe umerii noștri în a chestiona cele mai importante aspecte pentru a ajunge la identificarea nevoile reale. Ne-a fost dificil și pentru că ONG-urile se aflau la un ciclu diferit de maturitate, fapt pentru care a trebuit să ne mulăm în funcție de statutul și specificul fiecăreia. În urma identificării nevoilor, am reușit să îi ajutăm să obțină noi abilități, să modifice comportamente care s-au dovedit a fi nepotrivite lor. Am ajuns să facem coaching sau mentoring, roluri pe care le-am rafinat tot în cadrul programului BINE 360. 

Prin programul BINE 360, Fundația Comunitară Oradea a preluat o parte din responsabilitatea de dezvoltare și a celorlalte ONG-uri. Am îndeplinit rolul celui care ține oglinda și îi ajută pe oameni să-și vadă nevoile, atuurile și vulnerabilitățile și să aibă capacitatea de a sta față în față cu acestea. Calitatea noastră putea fi doar de finanțatori prin granturile oferite, în schimb, am activat asemeni unui partener de dezvoltare, ceea ce a adus și la o deschidere a oamenilor cu care am colaborat. O deschidere față de noi ca Fundație Comunitară, ca echipă. Ne-am revalidat rolul și scopul de agregator comunitar. 

Evenimentele noastre

| , ,
Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor…
| ,
Miercuri, 13 decembrie, a avut loc Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia am pre…
|
S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2023, ediția a XI-a, iar rezultatele competiției ca…