Proiecte finanțate prin programul „Bursa Talentelor” 2015:
1. Din cer, despre pământ – Secession Urban Art – 10.582,50 lei
Un proiect care va promova oraşele Oradea şi Beiuş prin trei activităţi: clipuri video de valorificare a arhitecturii oraşului Oradea, acţiune de artă urbană cu tema „Arhitectura secession” timp de două zile în centrul oraşului, clipuri de promovare a întreg oraşului Beiuş. Pentru a valorifica arhitectura orașului Oradea pe lângă care trecem de multe ori fără să îi observăm frumusețea, inițiatorii proiectului vor filma cu o dronă şi vor face montaje video ce vor fi disponibile pe o platformă de promovare a judeţului şi vor fi proiectate în cadrul evenimentelor culturale locale. În același mod va fi promovat stilul autentic al orașului Beiuș și povești ale oamenilor deosebiți care locuiesc în zonă. Timp de două zile, în centrul orașului Oradea, va fi organizată o acţiune interactivă de artă urbană cu tema „Arhitectura secession” ce implică toate simţurile: muzică de stradă, fotografie, graffitti, pictură.
Elevi ai Liceului de Arte Oradea au transpus, pe panouri de mari dimensiuni, detalii ale clădirilor reprezentative ale stilului Secession din Oradea, cu scopul de a le face mai vizibile în rândul orădenilor. Acţiunile s-au desfăşurat timp de două zile în Piaţa Unirii. Ambianţa plăcută a fost întreţinută de elevii de la secţia de muzică, cu două formaţii muzicale de suflători şi chitară. Lucrările au fost expuse timp de două săptămâni la Casa Darvas-La Roche, unde elevii de la secţia muzică au susţinut şi un concert de coarde. O a doua locaţie unde lucrările au fost expuse timp de o săptămână a fost Turnul Primăriei.
2. Light runaway – Pista luminii – 5.208 lei
Iniţiativă de reabilitare a pistei de alergare din Salonta derulată pe parcursul a 30 de zile şi organizarea unui concurs de alergare nocturnă. Alergarea pe pista din Salonta este îngreunată de ierburile care au crescut pe marginea acesteia. Din acest motiv elevii din Salonta au propus o acțiune de voluntariat cu scopul de a recondiționa pista de alergare. Odată cu finalizarea recondiționării, va fi organizat un concurs de alergare nocturnă adresat tinerilor, organizatorii propunându-le o activitate alternativă de petrecere a timpului liber, care să contrabalanseze obiceiul acestora de a ieşi noaptea în cluburi şi localuri. Prin acest proiect se doreşte dezvoltarea spiritului civic, promovarea unui stil de viaţă sănătos şi responsabilizarea comunităţii pentru îngrijirea spaţiului public.
Elevi ai Liceului Teodor Neș din Salonta, susținuți şi de Primărie, au reușit reabilitarea pistei de alergare din localitate, care era impracticabilă din cauza amenajării necorespunzătoare. În luna mai echipa de proiect a organizat un concurs de alergare nocturnă adresat tinerilor, propunându-le astfel o activitate alternativă de petrecere a timpului liber, care să contrabalanseze obiceiul acestora de a ieşi noaptea în cluburi şi localuri. Au reușit să mobilizeze 500 de tineri alergători și să adune peste 3.500 lei din taxa percepută la concurs, fonduri care au fost donate către doi copii cu probleme medicale.
3. Be $mart – 9.643,25 lei
Proiectul, derulat pe parcursul a trei luni, va oferi oportunitatea unui număr de 750 de elevi din mediul rural şi semi-urban de a participa la un program de formare şi pregătire pe tema educaţiei finaciare. Vor fi organizate 30 de workshopuri, susţinute de traineri specializaţi, la zece licee din mediul rural şi semi-urban din Bihor, acolo unde educaţia financiară reprezintă o nevoie mai mare decât în mediul urban. Prin tipărirea broşurii “Be $mart – cheltuie-ţi banii cu cap” care va conține jocuri, curiozități, informații cu privire la educația financiară, se doreşte ca tinerii să înțeleagă că modul de a-ţi gestiona banii se învaţă la fel ca orice altă abilitate. Prin acest demers, organizatorii proiectului își doresc să creeze aptitudini financiare, economice şi manageriale în rândul liceenilor din oraşele şi comunele din jurul Oradiei, aplicabile pe toată perioada vieţii.
Un număr de 750 de elevi din 10 licee, Liceul Don Orione, Colegiul Tehnic Ioan Ciordaș Beiuș, Liceul Teoretic Nicolae Jiga Tinca,Colegiul Teodor Neș Salonta, Liceul Tehnologic nr 1 Salonta, Colegiul Național Octavian Goga Marghita, Colegiul Național Mihai Eminescu Oradea, au luat parte la un program de formare şi pregătire pe tema educaţiei finaciare, susținut de traineri specializați în acest domeniu. Prin jocurile și activitățile practice cu privire la educația financiară, desfășurate în cadrul atelierelor, tinerii au reușit să înțeleagă că modul de a-și gestiona banii se învaţă la fel ca orice altă abilitate. Prin broșura “Be $mart – cheltuie-ţi banii cu cap”, primită de fiecare dintre elevii participanți, informațiile despre gestionarea banilor au fost transmise pe înțelesul tuturor.
4. Rising stars – 4.717,50 lei
Înfiinţarea unui cerc de astronomie pentru elevii din Salonta, prin intermediul căruia se doreşte oferirea unui cadru care să permită acumularea şi completarea cunoştinţelor despre astronomie. Cunoștințele de astronomie sunt foarte importante, mai ales pentru cei care doresc să urmeze o carieră în domeniul științei, dar și ca o importantă componentă a culturii generale. Aceste cunoștințe înlătură superstițiile legate de horoscop și astrologie, oferind discernământul necesar omului modern, bombardat de informații, de multe ori greșite sau incomplete. Activitatea cercului se va concretiza prin realizarea observaţiilor astronomice sistematice efectuate cu ajutorul unui telescop care va permite astrofotografierea.
Achiziționarea unui telescop a reușit să transforme activitățile pur teoretice ale întâlnirilor cercului de astronomie din Salonta în activități practice. Elevii membri ai cercului de astronomie au realizat observații astronomice sistematice și astrofotografiere. Au reușit să ofere publicului larg posibilitatea de a observa planetele Saturn și Jupiter, în cadrul Zilelor Salontane, atunci când au dus telescopul în centrul orașului.
5. Tu cum te priveşti în oglindă? – 6.800 lei
Un program cu scop preventiv dedicat adolescenţilor, care identifică şi intervine asupra unor elemente (cognitive, afective şi comportamentale) specifice anxietăţii sociale şi atitudinii negative faţă de aspectul fizic. Implementarea programului va începe cu evaluarea a peste 200 de elevi de clasa a IX-a, oferirea unui feedback tututor celor evaluaţi şi identificarea celor 20 de elevi care vor beneficia de 10 şedinţe de psihoterapie de grup săptămânale, cu o durată de 90 de minute fiecare. Rezultatele intervenţiilor vor fi publicate într-o revistă de specialitate şi vor fi elaborate broşuri despre problemele emoţionale frecvent întâlnite în perioada adolescenţei. Prin această iniţiativă este propusă extinderea ariei de desfăşurare a serviciilor psihologice, intervenind în comunitate, acolo unde este mare nevoie, adică în şcoală.
Programul cu scop preventiv dedicat adolescenţilor, care a facilitat intervenția asupra unor elemente specifice anxietăţii sociale şi atitudinii negative faţă de aspectul fizic, a început cu evaluarea psihologică a peste 200 de elevi de clasa a IX-a și oferirea unui feedback tuturor celor evaluaţi. Următorul pas a fost identificarea celor 16 elevi care urmau să beneficieze de 10 şedinţe de psihoterapie de grup, cu o durată de 90 de minute fiecare. Rezultatele intervenţiilor au fost peste așteptările coordonatorilor de proiect, tinerii prezentând schimbări pozitive încă de la primele întâlniri. A doua componentă a programului urmează să se implementeze în lunile următoare și constă în consiliere pentru orientare în carieră a celor 16 tineri care au beneficiat de terapiile de grup.
6. Programarea hibridă a roboţilor – 7.182,50 lei
Utilizarea interfeţei umane în scopul programării unui robot cu ajutorul unei mănuşi. Lipsa proiectelor inovatoare pe partea de robotică şi pasiunea pentru acest domeniu a determinat patru studenţi să îşi dezvolte talentul şi să dea viaţă unui proiect inovator şi inspiraţional. Un profesor din cadrul specializării de robotică îi va susţine pe tot parcursul activităţilor lor şi îi va îndruma, astfel încât rezultatul să fie unul cât mai reuşit. Robotul şi interfaţa acestuia vor rămâne sursă de inspiraţie pentru generaţiile următoare de studenţi din cadrul Universităţii din Oradea.
Lipsa proiectelor inovatoare pe partea de robotică şi pasiunea pentru acest domeniu a determinat patru studenți să îşi dezvolte talentul şi să dea viaţă unui proiect inovator şi inspiraţional. Au achiziționat, sub formă de kit, o imprimantă 3D, pe care au folosit-o la printarea componentelor celor doi roboți realizați până acum. Echipa de proiect a participat la evenimentul Noaptea Cercetătorilor, unde și-au prezentat realizările lor. Elevii și studenții prezenți la eveniment au putut să afle ce stă în spatele realizării unor astfel de sisteme. Roboții și interfețele acestora vor rămâne ca sursă de inspiraţie pentru generaţiile următoare de studenţi din cadrul Universităţii din Oradea.
7. Teatrul micului beiuşean – 15.257, 50 lei
Selectarea unor copii şi tineri care să formeze o trupă de teatru amator. Se va pune în scenă spectacolul Micul Prinţ de Antoine de Saint-Exupery, avându-i în distribuţie pe aceşti tineri actori, contribuind astfel la redeschiderea teatrului din Beiuş. Oferta culturală propusă publicului iubitor de cultură din Beiuş este una săracă, fiind limitată la activități cum ar fi: concerte, festivale locale, expoziții. Actori amatori şi pasionaţi de ceea ce fac vor organiza un atelier de teatru cu o durată de două luni, în urma căruia vor fi selectaţi copii şi tineri pentru a pune bazele unei trupe de teatru amator. Atelierul de teatru va fi o activitate constantă, care să contribuie la dezvoltarea şi educarea persoanelor implicate și va constitui în același timp o punte de legatură între tineri şi artă. Spectacolul Micul Prinţ va fi produsul final al atelierului de teatru şi se va juca în faţa publicului beiuşean.
După atelierele de selecție ale tinerilor actori amatori din Beiuș și o serie de repetiții cu trupa formată în urma selecțiilor, spectacolul „Micul Prinț” a avut premiera pe scena Casei de Cultură din Beiuș, bucurându-se de participarea unui număr de 380 de spectatori. Datorită succesului de care a beneficiat, spectacolul a avut un număr de 5 reprezentații (faţă de două stabilite inițial), una din aceste reprezentații fiind jucată în scop caritabil, iar una în cadrul festivalului de teatru pentru tineret „Serile teatrului tânăr”. Urmează ca echipa de proiect să achiziționeze aparatura performantă pentru sunet și lumini și să pună în scenă alte piese de teatru, în speranța că se vor bucura de același succes ca piesa „Micul Prinț”.
8. Alb şi negru – Club de şah – 4.670,75 lei
Înfiinţarea unui club de şah prin care elevii din Salonta vor beneficia de lecţii de şah şi concursuri la nivel de campionat naţional. Șahul face parte din curricula şcolară în peste 30 de ţări de pe toate continentele. România nu este una dintre ele. Totuşi, în ultimele decenii, s-au desfăşurat în multe ţări ale lumii experimente care au dovedit beneficiile pe care le aduce şahul în dezvoltarea personalităţii copiilor şi tinerilor, cu rezultate concrete în îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Susţinuţi de un maestru naţional de şah, elevii din Salonta doresc să contribuie la dezvoltarea tinerilor prin oganizarea săptămânală a unor lecţii de şah, prezentate atât de membrii echipei, cât şi de profesori. Lunar vor fi organizate concursuri, unde participanţii îşi vor evalua aptitudinile, vor pune în practică tehnicile noi învăţate şi vor fi pemiaţi.
Șahul le aduce celor care îl practică multe beneficii, cum ar fi dezvoltarea aptitudinilor matematice, orientarea pe o tablă cu două dimensiuni, deprinderea calculelor de combinații complicate și deprinderea analizei logice. Bazându-se pe acest fapt, câțiva elevi, susţinuţi de un maestru naţional în acest sport, au dezvoltat clubul de șah din Salonta. După înfiinţarea acestuia, peste 100 de elevi au beneficiat de cursuri interactive, campionate de șah și simultane de șah. În această lună urmează să aibă loc premierea elevilor cu cele mai multe puncte acumulate de-a lungul activităților din acest an ale clubului.
9. Un tramvai numit speranţă – 5.208 lei
Organizarea unei petreceri în tramvai, cu scop caritabil, prin care se încurajează voluntariatul tinerilor prin activităţi de fundraising. Toate fondurile adunate vor fi donate tinerilor de la Asociaţia S.O.S. Autism şi Asociaţia Down. Un licean, preocupat de binele celor din jurul lui, are o idee inedită de a ajuta tinerii care suferă de autism şi sindrom Down. Pe lângă faptul că va organiza o petrecere inedită, el doreşte să promoveze ideea de fundraising în rândul tinerilor invitaţi la petrecere. Aceştia vor face o donaţie de minim 50 de lei, pe care o vor colecta de la cât mai mulţi oameni din jurul lor. Cei mai buni fundraiseri vor fi premiaţi prin întâlniri cu personalităţi locale din mai multe domenii.
Un licean, preocupat de binele celor din jurul lui, a avut o idee inedită de a ajuta tinerii care suferă de autism şi sindrom Down. Astfel, a organizat două petreceri în tramvai, cu scop caritabil, prin care a încurajat voluntariatul tinerilor prin activităţi de fundraising. Suma adunată din vânzarea biletelor pentru petrecere a depășit 4.000 lei și a fost donată tinerilor de la Asociaţia S.O.S. Autism Bihor şi Asociaţia Down. Petrecerea timpului liber într-un mod plăcut și ajutorarea altor tineri care au parte de încercări din partea vieții au fost îmbinate perfect prin acest proiect.
10. Viaţa e în mâinile tale – 5.185 lei
O caravană care va circula prin liceele din judeţ pentru a informa şi educa tinerii cu privire la siguranţa rutieră, riscul consumului de alcool la volan şi purtarea centurii de siguranţă, prin proiectare de videoclipuri şi filme tematice. Statisticile Poliției Rutiere arată că tinerii sunt cel mai frecvent implicați în accidente grave, cu cauze care reflectă un comportament riscant sau imprudent pe șosea, cum ar fi conducerea fără permis, conducerea sub influența alcoolului, viteza neregulamentară, utilizarea telefoanelor mobile în timpul mersului. E nevoie de o informare cu impact și o educare a liceenilor din comunitatea noastră, din clasele a XI-a și a XII-a cu privire la siguranța rutieră, evitarea accidentelor, condusul responsabil și respectarea regulilor de circulație. Pentru a acoperi o mare parte din comunitatea noastră caravana va trece prin licee din Oradea, Marghita, Valea lui Mihai, Beiuș, Ștei și Salonta.
Acest proiect se dorește a fi o campanie rutieră de informare a tinerilor șoferi din licee asupra riscurilor la care se supun în trafic. Din motive organizatorice campania a fost amânată pentru a fi implementată în decursul anului 2017.
Un modul cookie, cunoscut și ca un HTTP cookie, web cookie sau browser cookie este, de obicei, un fișier de mici dimensiuni, format din litere și numere. trimis de către un website și stocat în browser-ul web al utilizatorului atunci când utilizatorul navighează pe un website. Modulele cookie sunt complet “pasive” (nu conțin programe software, viruși sau spyware și nu poate accesa informațiile de pe hard driverul utilizatorului).
2. LA CE FOLOSESC MODULELE COOKIES?
Modulele cookie au fost proiectate ca un mod sigur pentru website-uri de a reține starea website-ului sau activitatea utilizatorului din trecut. Atunci când utilizatorul navighează pe același site din nou, informația păstrată de către modulul cookie poate fi folosită de website ca să anunțe website-ul de activitatea anterioară a utilizatorului. Modulele cookie pot include apăsarea anumitor butoane, logarea sau reținerea paginilor web vizitate de utilizator cu luni sau ani în urmă.
Unele module cookie sunt esenţiale pentru funcţionarea unor servicii, altele sunt utile pentru a strânge informaţii cu privire la folosirea website-ului. Unele module cookie sunt temporare, de exemplu pe parcursul unor campanii, şi vor dispărea când închizi browser-ul web, altele rămân în computer o perioadă mai lungă de timp.
Unele module cookie sunt necesare exclusiv pentru funcţionarea website-urilor, în timp ce altele sunt folosite pentru a îmbunătăţi activitatea şi experienţa utilizatorilor.
Diferitele tipuri de module cookie folosite pe website-uri pot fi: strict necesare (reţin ce a adăugat utilizatorul în coşul de cumpărături; reţin în ce etapă a comenzii se află utilizatorul), funcționale (reţin detaliile de conectare ale utilizatorului; siguranţa conexiunii atunci când acesta este conectat; asigură aspectul unitar al website-ului, oferă asistenţă prin mesagerie instant), de performanță (îmbunătăţesc performanţa site-ului web; îmbunătăţesc experienţa utilizatorului), de semnalare numite și targeting cookies (permit distribuirea şi aprecierea de conţinut; transmit informaţii către alte website-uri pentru a personaliza anunţurile publicitare).
3. CE OPȚIUNI AI ÎN LEGĂTURĂ CU COOKIE-URILE?
Reține totuși, că dacă ștergi cookie-urile sau refuzi să le accepți, este posibil să nu poți utiliza toate funcțiile pe care le oferim, nu vei putea să stochezi preferințele tale, iar unele dintre paginile noastre ar putea să nu fie afișate corect.
Pentru orice alt browser web, vizitați pagina oficială a respectivului browser-ului web.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesare (de funcționalitate) trebuie să fie activate în orice moment, astfel încât să putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivați acest modul cookie, nu vă vom putea salva preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitați acest site, va trebui să activați sau să dezactivați cookie-urile din nou.
Google Analytics Cookies
Acest site utilizează Google Analytics pentru a colecta informații anonime, cum ar fi numărul de vizitatori pe site și cele mai populare pagini. Păstrarea acestui modul cookie ne ajută să îmbunătățim site-ul nostru web.
Vă rugăm să activați mai întâi cookie-urile de funcționalitate pentru a vă putea salva preferințele!