Bursa Talentelor 2016

By Fundația Comunitară Oradea
|
By Fundația Comunitară Oradea
|

18

Proiecte prezentate

6

Proiecte selectate

99.160

Sume acordate (lei)

55

Sponsori

Proiecte finanțate prin programul „Bursa Talentelor” 2016:

1. 3D for future

– 7.990 lei –

CoderDojo este o comunitatea globală de cluburi de programare non-profit care a apărut din dorința de a le oferi copiilor și tinerilor acces la magia din spatele tehnologiei, care este din ce în ce mai prezentă în aproape tot ceea ce ne înconjoară.
La CoderDojo Salonta sunt implicați doar elevi pasionați de programare. În prima etapă a proiectului 3D for future se vor pune bazele teoretice în CAD (proiectare asistată de calculator) și crearea de forme tridimensionale. La un nivel avansat, participanții interesați vor putea învăța să lucreze în softuri specifice printării și modelării 3D, culminând cu printarea de elemente necesare construirii mai multor roboți cu mai multe funcții.
După dobândirea experienței prin toate aceste activități, proiectul cel mai ambițios este realizarea unui ghidaj pentru telescopul din școala Teodor Neș, finanțat anul trecut prin programul Bursa Talentelor. Acest dispozitiv va ajuta cercul de astronomie, ușurând observarea corpurilor cerești.

Cursurile de robotică susținute săptămânal la liceul Teodor Neș din Salonta îi inițiază pe elevi în tainele programării. După doar câteva luni de muncă au și ajuns la rezultate de apreciat. Au obținut locul III la concursul de robotică Electrotehniada 2017 și au participat la Coolest Projects Romania și Coolest Projects Awards în Irlanda.
Cu imprimanta 3D pe care urmează să o achiziționeze, elevii își vor dezvolta și mai mult cunoștințele despre programare și imprimare.

2. Antrenăm vocea tinerilor

– 13.141 lei –

Informarea, formarea, consilierea actualei generații de reprezentanți ai elevilor și conceperea unor materiale care vor asigura continuitatea procesului de reprezentativitate al tinerilor în următorii ani în județul Bihor sunt activitățile de bază ale acestui proiect.
Formarea actualei generații de reprezentanți sau viitori reprezentanți se va realiza prin organizarea a trei cursuri în care vor fi angrenați 300 de elevi. Cursurile vor fi structurate în diferite sesiuni: educație juridică în contextul reprezentării elevilor, dezvoltarea abilităților de comunicare și prezentare, cum să formezi echipe eficiente, management de proiect sau cum să îți dezvolți abilitățile de leadership. Aceste cursuri vor fi facilitate de traineri acreditați, alumni ai Consiliului Județean al Elevilor Bihor sau alte persoane care activează în dezvoltarea învățământului preuniversitar din România. După încheierea cursurilor de formare va fi pusă în mișcare o caravană a Consiliului prin care aceste informații vor fi răspândite și în liceele din mediul rural.

Cu scopul de a forma actuala generație de reprezentanți sau viitori reprezentanți ai elevilor, coordonatorii programului ”Antrenăm vocea tinerilor” au organizat cinci cursuri pe teme precum drepturile elevilor, inteligență emoțională sau dezvoltare personală.
Caravana Antrenăm Vocea Tinerilor a ajuns în șapte licee din județul Bihor pentru a povesti tinerilor despre drepturile și obligațiile elevilor și despre implicarea tinerilor în contextul responsabilizării lor față de probleme din societatea actuală.
Urmează publicarea unor ghiduri care să vină în întâmpinarea nevoilor de informare și formare a noilor generații de reprezentanți ai elevilor. Acestea vor fi distribuite în toate bilbiotecile școlilor din județul Bihor.

3. Festivalul judetean de teatru „Actor pentru o zi”

– 10.965 lei –

Un festival de teatru al liceenilor bihoreni, un eveniment dedicat procesului de educație alternativă a acestor tineri. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru de amatori și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu alți elevi din județ, care împărtășesc aceeași pasiune – actoria.
Fiind inițiat de membri ai trupei de teatru amator din Tinca, festivalul va avea loc la Centrul Cultural din Tinca, pe durata a două zile. Cei care vor decide cine sunt câștigătorii acestui festival sunt actori de la Teatrul Regina Maria din Oradea care vor realiza jurizarea pieselor prezentate. Finalul evenimentului va culmina cu punerea în scenă a unei piese de teatru în interpretarea actorilor profesioniști de la Teatrul Regina Maria din Oradea.
Inițiatorii își doresc să creeze punți între educație și cultură, oferind participanților o formă de instruire bazată pe dezvoltare personală prin mijloace alternative: actorie, artă și cultură. Astfel, festivalul devine complementar sistemului de învăţământ instituţionalizat.

Festivalul de teatru ”Actori pentru o zi” a fost un eveniment dedicat liceenilor, cu scopul de a cultiva, susține și valorifica potențialul artistic al acestora. În data de 4 iunie trupe de teatru amatori formate din elevi, din județele Bihor și Satu Mare s-au întrecut pentru câștigarea premiului I. Cu multă voie bună, iubitorii de teatru au umplut sala Centrului Cultural din Tinca pentru a urmării piesele puse în scenă de tinerii liceeni.

4. Puși pe treabă

– 11.347 lei –

În 2011, la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu a fost iniţiată o platformă media care funcţionează neîntrerupt până în prezent, www.logopaper.com, pe structura unui blog, găzduită de internet şi generată de o serie întreagă de imperative practice. Apariţia acesteia s-a petrecut în contextul în care unul din cele patru profiluri de la liceu este de filologie – jurnalism.
Logopaper are ambiţia de a fi și un ghid creditabil pentru toţi absolvenţii, ai Liceului Onisifor Ghibu sau altor unităţi de învăţământ, ca şi a altor tineri care doresc să intre pe piaţa muncii. Una din problemele care descriu clivajul dintre şcoală şi locurile de muncă ţine de cunoaşterea superficială a specificului diferitelor meserii, ca şi a realităţilor concrete. Pornind de la buletinul emis de AJOFM Bihor în fiecare lună, aflat în domeniul public, pe site-ul agenţiei, inițiatorii doresc să producă materiale jurnalistice care să prezinte stop-cadre cu persoane care lucrează în domeniu, în poziţii similare sau cât mai apropiate de cele descrise pe listă, pentru a le prezenta elevilor şi cititorilor lor.
Materialele vor consta în interviuri scrise şi filmate, cât şi în reportaje în unităţi care au libere respectivele poziţii.

Achiziționarea unei camere de filmat profesionale le-a permis elevilor de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, secția Jurnalism, să evolueze în modul lor de lucru. În cadrul proiectului elevii au realizat până acum peste patruzeci de materiale prin care fac cunoscute cititorilor logopaper.com meseriile de pe piaţa actuală a muncii. Cei care au primit aceste informaţii şi-au putut compune o imagine concretă despre ce presupune profesia în cauză. Faptul că toate prezentările au fost făcute de elevi le conferă acestora credibilitate, ele nefiind materiale publicitare şi nici concepute în mod deliberat astfel încât să treacă sub tăcere anumite aspecte mai puţin atractive legate de o meserie sau alta.

5. Semnele cerului

– 13.367,5 lei –

Coordonatorii proiectului își doresc crearea unor cercuri de etnografie și folclor la nivelul unor unități școlare reprezentative din Municipiul Oradea. Aceste cercuri etnografice vor funcționa sub forma unor șezători autentice în cadrul cărora fetele vor coase ii, băieții vor încrusta bâte ciobănești, se vor transmite și disemina informații teoretice despre modelele etnografice tradiționale autentice. De asemenea, vor avea loc audiții de folclor autentic (înregistrări și mini-concerte ale interpreților profesioniști din Oradea – Marc Viorica Bulzan și Ban Ionuț), se vor organiza concursuri de ghicitori și proverbe.
Sărbătoarea de Sânziene – ziua universală a iei, va fi marcată în cadrul acestui proiect de o gală de premiere a celor mai reușite ii cusute în cadrul șezătoarelor din cele patru școli. Această acțiune finală de mare amploare cât și întregul proiect va fi promovat în Piața Unirii din centrul municipiului Oradea.
În luna iunie se va organiza și o tabără de lucru de două zile în cătunul Alunu, comuna Lunca Vișagului, acolo unde va avea loc și un schimb de experiență între elevii beneficiari ai proiectului și se va vizita muzeul etnografig Ioan Sorin Apan, din Alunu.

Elevi din cinci licee orădene (E. Gojdu, O. Ghibu, M. Viteazul, A. Lazăr și M. Eminescu) s-au putut alătura șezătorilor moderne din școlile lor, unde de-a lungul anului, fetele au cusut ii și băieții au crustat bâte.
În luna mai o parte din elevii participanți la șezători au ajuns în tabăr de lucru la Alunu, un cătun cu vedere spre Barajul Drăgan. Timp de patru zile profesorul Sanislav Alexandru i-a învăţat despre simbolurile tradiţionale şi cum să diferenţieze autenticul de imitaţie. De asemenea, elevii au participat la numeroase drumeţii, au învăţat cum să călărească şi cum să vâslească, activităţi cu care, majoritatea dintre ei, nu s-au mai întâlnit.
Proiectul va continua, implicând și mai mulți elevi care își doresc să păstreze tradițiile vii.

6. Pianul sperantei

– 21.590 lei –

Din dorința de a deschide tuturor porțile muzicii clasice, chiar și celor care nu au acces la ea din diferite motive, inițiatorii și-au propus susținerea a 12 concerte de pian în afara sălilor de concert: în orfelinate, spitale, cămine de bătrâni și închisoare. Pe de o parte vor oferi alinare sufletească celor în suferinţă, indiferent de motiv şi pe de altă parte va fi stimulat interesul pentru muzica clasică şi cultură în general, trezind sensibilitatea persoanelor defavorizate. Mai există şi un gând ascuns, şi anume că în orfelinate există şansa descoperirii unor reale talente muzicale, mulţi dintre copii provenind din etnii cu înclinație înnăscută către muzică, putându-le deschide astfel o cale de împlinire în viaţă.
Pentru a oferi emoții în mod direct, echipa de proiect va călători cu un pian și vor prezenta pe scurt viața compozitorilor, într-o manieră artistică şi muzicală. Concertele vor fi mai mult decât o performanță muzicală, fiind un prilej de a integra şi poezia sau scurte povestioare din vremurile compozitorilor din repertoriu, legând astfel o relație profundă între artist, publicul prezent și unitatea contextualizată a lucrărilor.

Prin realizarea concertelor din proiectul Pianul Speranței cinci elevi și stundeți talentați, coordonați de o profesoară dedicată muzicii au reușit să ducă muzica clasică, poezia și poveștile compozitorilor unui public vulnerabil din punct de vedere social, dar foarte receptiv din punct de vedere emoțional. Pianul Speranței a ajuns în șase cămine de bătrâni, Penitenciarul Oradea, Spitalul Aleșd precum și la copii și tineri cu dizabilități, urmând să aibă loc concerte în orfelinate.
Tinerii artiști au avut parte de o experiență extraordinară, și-au învins emoțiile, s-au susținut reciproc și au fost o echipă pe toată durata celor șase luni de pregătire și concerte, au simțit că fac o faptă bună.

Parteneri Bursa Talentelor 2016

Evenimentele noastre

Swimathon 2021
|

Swimathon 2021

Ediția din 2021 a Swimathon a avut loc la Bazinul Crișul din Oradea, cu respectarea tuturor norme…
| ,

Swimathon 2020

Ediția din 2020 a Swimathon a avut loc în aer liber, cu respectarea tuturor normelor de siguranță…
|

Gala Comunității Bihorene 2019

Gala Comunității Bihorene s-a născut din dorința de a aduce împreună tot binele care se întâmplă …

Fundatia Comunitara Oradea
Fundaţia Comunitară Oradea este o organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi neafiliată religios.
Subscribe la newsletter-ul #FacemBine

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Copyright © . Toate drepturile rezervate Fundația Comunitară Oradea.
Made with ❤️ by the
NRGO Web Design team.