Skip to main content

Bursa Talentelor 2018

By Fundația Comunitară Oradea
|
|

Proiecte „Bursa Talentelor” 2018:

1. Povești care schimbă lumea

Buget necesar: 4.500 lei

Proiectul „Poveşti care schimbă lumea” a pornit de la ideea că istoria, cu toate grozăviile ei, a lăsat în urmă răni uriaşe în rândul unor comunităţi greu încercate, care îşi mai plâng morţii şi azi. Dacă holocaustul a însemnat un genocid generalizat în rândul evreilor, comunismul a semnificat, pentru estul Europei, un element de dezumanizare şi înregimentare în tipare care nu admiteau libera exprimare a conştiinţei de sine, a apartenenţei etnice şi religioase sau a părerilor politice contrare regimului comunist.

Proiectul urmăreşte cunoaşterea temeinică de către elevii din Colegiului Tehnic „Traian Vuia” a trecutului istoric naţional şi european – totalitarismul comunist şi holocaustul – pentru a conştientiza dramele provocate de intoleranţă, dictatură, ignoranţă şi îngrădirea libertăţii de exprimare şi gândire. Aceste elemente negative pot fi combătute doar prin implicare civică și educaţie.

După vizite în locuri încărcate de istoria acestor evenimente, întâlniri cu supravieţuitori ai tragediilor istoriei, participare la dezbateri pe temele proiectului, elevii vor realiza o cercetare personală cu privire la experiențele pe care le-au trăit.

2. Start-up kids

Buget necesar: 5.110 lei

Copiii devin responsabili cu banii lor dacă le dăm ocazia să ia decizii singuri. Gestionarea banilor este mai ușoară pentru unii copii decât pentru alții, dar oricine poate să învețe, deci investind timp ca să insuflăm copiilor valoarea și respectul față de bani, într-o zi ei se vor folosi de aceste cunoștințe.

Proiectul urmărește defășurarea unor activități teoretice și practice, care să genereze dobândirea unor noi competențe financiare și de antreprenoriat. Va avea loc un curs teoretic pentru 30 de copii, distribuiți în două grupe, în cadrul căruia fiecare grupă va realiza un plan de afaceri propriu, vor stabili costul de producție al unui produs și strategia de marketing.

Conform planului de afaceri realizat, va urma dezvoltarea afacerii propriu-zise prin desfășurarea de ateliere practice. În cadrul acestor ateliere se vor realiza diferite produse, care vor fi apoi vândute în târguri specializate și expoziții cu vânzare. Se vor organiza vizite tematice la mici întreprinzători locali, unde elevii vor veni în contact cu antreprenorii pentru a cunoaște povestea afacerilor direct de la cei care le-au dezvoltat. Profitul obținut din vânzarea produselor realizate pe parcursul activităților va fi îndreptat spre un scop caritabil.

3. Open Minds

Buget necesar: 3.000 lei

Inițiatorii acestui proiect sunt doi elevi pasionați de rezolvarea cubului Rubik. Acest cub presupune rezolvarea fețelor lui, astfel încât să aibă o singură culoare. Este una din cele mai bine vândute jucării din toate timpurile și recunoscut pentru capacitatea de a ajuta la dezvoltarea gândirii logice.

Propunerea coordonatorilor este aceea de a creea un club pentru elevii Liceului ”Teodor Neș” din Salonta, unde vor avea loc cursuri de rezolvare a cubului Rubik, aplicare unor teste IQ interactive, jocuri de șah, dar și alte activități care să stimuleze gândirea logică a elevilor. Cu alte cuvinte, elevii inițiatori își propun ca prin metode interactive și plăcute să îi ajute și pe colegii lor să își exerseze gândirea logică.

De când a apărut primul model de cub Rubik s-au dezvoltat multe alte variante mai complexe, iar clubul își propune să achiziționeze o mare parte din aceste noutăți.

4. Vechile comori ale științei

Buget necesar: 8.400 lei

Proiectul își propune introducerea muzeelor de științe (biologie și fizică) ale Colegiului Național “Samuil Vulcan” în circuitul muzeelor locale, prin descoperirea de către tinerii întregii comunități din Țara Beiușului a ”vechilor comori” aflate în aceste muzee.

Exponatele din muzeele de științe vor fi catalogate prin documentare și realizarea de fișe ,,tehnice” și postarea lor în mediul online de către elevii implicați în proiect, astfel încât oricine să aibă acces la informațiile respective. Exponatele vor putea fi ”adoptate” de către elevi, iar sarcina părintelui adoptiv al fiecărui exponat va fi aceea de a întocmi portretul (denumire, habitat, areal geografic, descriere etc) exponatului ales.

Prin ateliere organizate la Colegiul Național ”Samuil Vulcan” se dorește atragerea elevilor către domeniul științelor, oferindu-li-se posibilități noi de cunoaștere prin experimente și lucrări practice. Elevii vor realiza lucrări științifice sau proiecte de cercetare pe baza informațiilor acumulate, toate acestea fiind înscrise în cadrul unui concurs-simpozion de proiecte științifice. Cele mai bune lucrări vor fi premiate.

5. Jurnalism muzical pentru comunitate

Buget necesar: 8.600 lei

Prin acest proiect se va încuraja accesul comunității bihorene la arta muzicală autohtonă și suplinirea nevoii comunității locale de a promova și a reflecta performanța artistică din concerte. Studenții de la faculățile de muzică, jurnalism și litere vor putea beneficia de un curs intensiv de jurnalism muzical, susținut de personalități din țară cu experiență vastă în domeniu: muzicologi, profesori universitari, dirijori. Cursul se va desfășura pe parcursul mai multor sesiuni, unde cursanții vor învăța despre jurnalismul muzical, stilistică, analiza interpretării vocale și analiza interpretării instrumentale.

Pe parcursul desfășurării proiectului, coordonatorii proiectului vor monitoriza activitatea tinerilor cursanți, care vor asista la concertele din Oradea, elaborând știri, avancronici, cronici, critici, interviuri, reportaje video. Cele mai bune materiale vor fi publicate în presa locală, pe un blog dedicat acestui proiect și în reviste culturale și muzicale din Oradea.

6. Emoțiile noastre contează!

Buget necesar: 4.500 lei

Adolescenții și preadolescenții trec prin perioade în care se simt de multe ori neînțeleși chiar de către adulții apropiați lor – părinți sau profesori. E adevărat, stările emoționale și comportamentele specifice vârstei pot fi de multe ori eronat catalogate de către adulți din cauza lipsei informației, așadar e nevoie de o punte de înțelegere pentru a face mai simplă relaționarea dintre generații.

Acest proiect își propune să creeze o astfel de punte pentru peste 40 de tineri și părinții și profesorii lor prin întâlniri sub formă de dezbateri cu profesori și părinți și ateliere cu adolescenții, moderate de psihologi. La ateliere vor participa peste 40 de elevi cu deficit intelectual ușor de la Liceul Tehnologic special nr. 1 Oradea, care vor fi însoțiți de psihologi în procesul de recunoaștere a emoțiilor și de gestionare a lor.

Adolescenții sunt sensbili, cu un nivel de emoționalitate ridicat, fiind expuși la a experimenta depresie, anxietate, comportamente delicvente, tentative de suicid etc. Un eveniment de conștientizare în rândul elevilor și adulților care îi înconjoară va schimba persepctiva celor implicați și va îmbunătăți relațiile dintre ei.

Sponsori Bursa Talentelor 2018:

Evenimentele noastre

| , ,
Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor…
| ,
Miercuri, 13 decembrie, a avut loc Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia am pre…
|
S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2023, ediția a XI-a, iar rezultatele competiției ca…