Skip to main content

Bursa Talentelor a contribuit la dezvoltarea prin joacă și învățare a copiilor și tinerilor bihoreni

By Beatrice Bungo
| ,
| ,

Prin programul Bursa Talentelor susținem dezvoltarea de proiecte cu impact în comunitatea din județul Bihor. Vara lui 2023 nu a fost o excepție. Proiectele cărora le-am acordat sprijin financiar și mentorare au organizat o serie de activități beneficiarilor copii și tineri, cu sau fără dizabilități, ori cu cerințe educaționale speciale. Proiectele finanțate prin programul Bursa Talentelor, programul Fundației Comunitare Oradea, au dus la dezvoltarea prin joacă și învățare. Cum au #făcutbine echipele de proiect în ultimele luni? Afli în următoarele rânduri. 

O Mini bibliotecă Anima Verde a prins contur la Grădinița din Dobrești. Lumea cărților a fost înfăptuită aici de echipa de proiect și de voluntarii care au vrut să aducă lectura mai aproape de copiii din Dobrești. Peste 50 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani s-au bucurat de colțul de lectură amenajat cu perne, precum și de un covor interactiv, care le oferă copiilor bucuria de a se juca „Nu te supăra, frate”. Proiectul Mini Biblioteca Anima Verde constă în amenajarea și dotarea a 10 unități de învățământ preșcolar din zona Beiuș, Marghita și Șoimi cu astfel de mini biblioteci. Pe lângă educarea timpurie prin lectură, proiectul prevede și organizarea de activități de ecologizare la unitățile de învățământ preșcolar. Cel puțin 160 de copii din mediul rural vor fi beneficiarii acestui proiect.


Asociația Zâmbet și Speranță a contribuit vara aceasta la dezvoltarea educației a zeci de copii cu ajutorul sportului și a unor activități practice menite să îi facă pe copii să-și descopere pasiunile și talentele, cele pe care le aveau, dar despre a cărora existență poate nu știau. Prin proiectul Valori și disciplină pentru un viitor mai bun, Asociația a prilejuit o serie de întâlniri de judo. Copiii au învățat ce înseamnă disciplina, consecvența și echilibrul când vine vorba despre practicarea unui sport și participarea regulată la un antrenament. Pe de altă parte, Asociația a urmărit și dezvoltarea abilităților artistice ale celor mici. Poveștile copilăriei au fost transpuse în piese de teatru și scenete realizate de copii. Au avut ocazia să reflecteze asupra pieselor prin asemănarea situațiilor jucate cu cele trăite în viața reală. Micii beneficiari ai proiectului și-au dezvoltat și gândirea critică prin experimentele științifice care au avut un real succes. Asta pentru că diverse acțiuni uzuale au căpătat sens și au fost explicate și exemplificate: cum transformă apa fiartă un ou sau un cartof? Au înțeles ce se întâmplă în astfel de procese întâlnite în viața de zi cu zi. 


Asociația Deficienților Locomotori Bihor a folosit arta pentru a integra copiii cu dizabilități în rândul celorlalți. Proiectul Arta de a fi împreună a ajuns la mai bine de 70 de copii cu și fără dizabilități de la Liceul Tehnologic Special Oradea, Asociația Down Oradea, precum și de la Asociația ALSTERDORF. Asociația Deficienților Locomotori Bihor a găzduit pe timpul verii o serie de ateliere. Au descoperit arta modelajului pictând nuferi din ipsos, au modelat cu plastelină și au înțeles cum se formează culorile în urma vizionării unei seri de film. Copii cu și fără dizabilități au descoperit împreună împreună artele plastice și s-au bucurat de crearea propriilor opere. Iar dacă tot a fost vară, o parte dintre beneficiari s-au bucurat și de o tabără de o săptămână la Harghita, unde au descoperit zona și au participat la o serie de ateliere menite să contribuie la integrarea copiilor cu dizabilități. 


Asociația Corabia Speranței și-a îndreptat atenția spre tinerii cu cerințe educaționale speciale. Proiectul Tineri speciali în viața de zi cu zi a însemnat o sumedenie de experiențe pentru beneficiarii cu CES ai Asociației. De pildă, luna mai a fost despre descoperitul gătitului. Asociația a achiziționat o moară de bucătărie pentru măcinatul cerealelor. Astfel, au obținut ingredientul principal cu care au preparat clătite, prăjituri și lipii. Buchetele de absolvire de liceu și facultate a mai multor tineri au fost realizate de beneficiarii proiectului. Aceștia s-au bucurat de o excursie la Alba-Iulia în luna iunie, unde au descoperit istoria și frumusețile țării noastre. Excursia de 3 zile a fost o realizare pentru tinerii cu cerințe educaționale speciale pentru că s-au descurcat singuri și au deprins abilități specifice tinerilor independenți. Vara e vară atunci când vorbim despre înghețată și fructe de sezon. Asociația a achiziționat din finanțarea primită și un aparat de făcut înghețată și fructe din piață pe care le-au ales și negociat tinerii cu CES alături de voluntari. Au preparat, savurat și învățat de ce e important să aleagă cu atenție ingredientele sănătoase pentru înghețată.


Micile Talente de la Școala Gimnazială „Iosif Vulcan” Holod au avut o vară plină de activități. 30 de copii au fost beneficiarii activităților desfășurate prin proiectul Micile Talente finanțat prin Bursa Talentelor. Joaca a mers mână-n mână cu învățarea. Ore de pian și chitară i-au ajutat pe micii beneficiari să își perfecționeze talentele muzicale, în timp ce orele de lectură și oratorie i-au ajutat să își dezvolte abilitatea de a vorbi în public și de a fi siguri pe ei atunci când abordează un subiect în fața mai multor oameni. Copiii au avut ocazia să își exercite talentele muzicale în cadrul evenimentului Ziua Internațională a Copiilor celebrată la școala lor. Aici au susținut recitaluri de pian și chitară unui public numeros. Cei care au dobândit abilități în arte plastice, au avut ocazia să își expună operele în cadrul atelierelor. Iar pentru că vara nu e vară fără o ieșire din cotidian, copiii beneficiari ai proiectului Micile Talente s-au bucurat de o tabără a lor. 


De ce e important să consumăm sustenabil? Banca pentru alimente Oradea a răspuns la această întrebare prin proiectul implementat pe timpul verii în școlile și liceele din județul Bihor. Schimbarea pornește de la o generația la altă, așa că beneficiarii proiectului Consumă sustenabil au fost copiii de gimnaziu și liceenii. Proiectul Băncii pentru alimente Oradea a avut în vedere organizarea unor ateliere informative menite să vorbească și să explice de ce e important să reducem risipa, iar ulterior, să înțelegem sustenabilitatea. O reușită pe parcursul implementării proiectului „Consumă sustenabil” a fost implicarea liceenilor în a susține ateliere la rândul lor unor colegi de gimnaziu. Tinerii și-au implicat colegii mai mici și în activități practice de gătit cu alimente salvate de la risipă. 10 clase de copii au preparat salam de biscuți și salate de fructe și au înțeles de ce e important să combată risipa.  


Toate aceste proiecte au fost posibile cu sprijinul celor care au înțeles impactul pe care îl pot avea în comunitate. Cei care au făcut donații prin care au sprijinit implementarea acestor proiecte. Aceștia sunt: Plexus, Decitex, VPK Packaging Salonta, Vernicolor, Qubiz, Eberspacher, Eco Bihor, Consult Center, Celestica, Corporactive Consulting, Marvicon, Nidec, Holcim, Interbroker, Iwis, Ana Hr, Rotary Insignis, Medfarm Negrea, Beta Events, Rotary 1113, Blackboard, Geoterm Consulting, Judo Club Liberty, EGV International, One Media Events,Partizan Security, Partizan Ecoserv, Repoexpert, Roexpert cad, Sema Expres, Solarfocus, Superbon Reciclare, Tehnomed Grup, CSR Events, Paiper Silva, Romarketing, Total Clean, Crama Dextra, Fundația Șinca.

Evenimentele noastre

| , ,
Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor…
| ,
Miercuri, 13 decembrie, a avut loc Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia am pre…
|
S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2023, ediția a XI-a, iar rezultatele competiției ca…