Skip to main content

Ce a însemnat programul BINE 360 pentru ARDT Oradea și cum a contribuit la dezvoltarea organizației în raport cu refugiații

By Beatrice Bungo
| ,
| ,

Suntem bine dacă facem bine și susținem dezvoltarea capacității organizațiilor de a sprijini refugiați. Este unul dintre rolurile pe care le avem ca Fundație Comunitară, dar și pe care ni l-am asumat atunci când am ales să fim parte din programul BINE 360, finanțat de People In Need, coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România. Am ales să răspundem nevoilor ONG-urilor care vin în ajutorul refugiaților, în special al celor din Ucraina, oferind sprijin organizatoric, psiho-emoțional și financiar celor care vor să devină mai buni în munca lor cu refugiații. Asociația de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului (ARDT Oradea) a fost unul dintre cele 3 ONG-uri pe care le-am finanțat prin programul BINE 360 în dezvoltarea organizației lor. ARDT Oradea a beneficiat de un grant în valoare de 24.000 euro.


ARDT Oradea a văzut prin programul BINE 360 o oportunitate de a continua să vină în ajutorul refugiaților ucraineni. Încă de la începutul războiului din Ucraina a fost unul dintre ONG-urile intens implicate în a le oferi sprijin celor ajunși în Oradea. Pentru a continua să îi ajute au deschis Centrul pentru Refugiați Pescărușului nr. 22. Au aflat de oportunitatea de a se dezvolta organizatoric, având acces la suport psiho-emoțional și financiar prin BINE 360 și nu au ezitat să aplice pentru a obține o finanțare.


Pe parcursul programului au reușit să îi îndrume pe refugiați să își găsească un loc de muncă, le-au oferit consiliere pentru probleme punctuale, cât și acces la informații sau îndrumare cu privire la probleme de ordin juridic sau privind nevoile lor de cazare. Centrul lor destinat refugiaților a primit produse alimentare și non-alimentare achiziționate prin intermediul finanțării obținute și cu sprijinul Băncii pentru Alimente Oradea, pe care le-au distribuit refugiaților identificați sau care s-au îndreptat spre ei pentru ajutor.


Schimbările pe care ARDT Oradea le-a resimțit în urma programului BINE 360 sunt notabile. Au avut oportunitatea să investească în echipamente necesare bunei funcționări a organizației lor. Au reușit să susțină funcționarea Centrului pentru Refugiați. În ceea ce privește managementul echipei, s-au bucurat de accesul la training-uri și discuții avizate care i-au ajutat să își cunoască abilitățile și să vadă mai bine ce merită să schimbe pentru a funcționa cât mai eficient în raport cu beneficiarii lor. Obiectivele organizației s-au conturat mai bine în urma unor procese de învățare menite să dezvolte ONG-urile din punct de vedere organizatoric. ARDT Oradea a reușit să deschisă noi orizonturi de activități care să genereze sustenabilitate.

Evenimentele noastre

| , ,

Împreună facem valuri de bine la Swimathon Oradea 2024

Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor…
| ,

Gala Comunității Bihorene 2023 a inspirat oamenii prin puterea exemplului

Miercuri, 13 decembrie, a avut loc Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia am pre…
|

Swimathon Oradea 2023

S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2023, ediția a XI-a, iar rezultatele competiției ca…