Skip to main content

Ce înseamnă Comuniteca pentru mentori?

By Beatrice Bungo
| ,
| ,

Mâini de copil pictate din buricul degetelor până la cot în timp ce își exprimă creativitatea cu spatule de bucătărie sau bureți de vase. Gantere ridicate cu mândrie de vârstnici care au înțeles că sportul e pentru toată lumea și că a venit și momentul lor. Ochi mari și curioși care descoperă magia produsă de microscopul de biologie. Roboți care prind viață în mâinile unor copii. Aici auzi sunete de ukulele și tobe africane la care își exercită talentul adolescenții.

Așa se vede și se aude Comuniteca de afară, din perspectiva noastră, a părinților sau a seniorilor participanți la ateliere. Însă, imaginea de ansamblu despre ce e Comuniteca vine din partea mentorilor care fac posibile atelierele gratuite din acest univers. Așa că în următoarele rânduri scriem povestea Comuniteca semnată chiar de mentorii ei. 🙂

Comuniteca e o nouă șansă și locul care oferă satisfacția de a te reîntoarce la o pasiune demult uitată, arta. E mai mult decât un spațiu, e un mediu din care poate face parte oricine simte nevoia să se implice și să ajute în dezvoltarea unei comunități. Mentorii simt că sunt liberi să fie EI înșiși. De asta și vin cu plăcere, pentru că pot da mai departe din cultura sau talentul lor fără bariere. Iar atunci când nu te simți îngrădit de un set de reguli, ai mai multă încredere că poți schimba viitorul și îl poți face mai bun pentru cei care îl reprezintă, copiii.

Comuniteca e un loc în care abundă energia pozitivă emanată de cei mici, dar și de adolescenți, cei care văd lumea cu ochi cu care, noi adulții, uităm să o privim. Să fii mentor și să îi vezi fericiți cu realizările lor e lucru mare. Îi observi cum se ajută între ei și în ce armonie îmbină activitățile cu socializarea. E locul în care ochii sunt plini de entuziasm.

Scopul Comuniteca e să ofere fiecărui participant sentimentul reușitei. Copiilor, tinerilor, celor mai în vârstă, și nu numai. Pragul Comuniteca e trecut și de adulții cu nevoi speciale, cei cu care e incredibil să faci muzică. E un context în care oamenii se descoperă talentați.

Ce înseamnă să fii mentor?

Satisfacție, pentru că ai posibilitatea să împărtășești ce știi să faci și să observi procesul de învățare. Un atelier reprezintă relaxare după o zi de muncă și refugiu în “lumea mea”, care poate fi orice știi să faci sau te pasionează și vrei să transmiți mai departe. Lumea mentorilor e variată. Pleacă de la artă, științe și ajunge chiar până la ecologie sau educația civică prin care înveți cum să fii în siguranță. De ce ai nevoie ca să știi că poți fi mentor în lumea Comuniteca?

Căldură sufletească
Omenie
Mărinimie
Unitate
Noutate
Iubire
Tehnologie
Energie
Compasiune
Afecțiune

La final de zi, atât mentorii cât și participanții învață reciproc, abundă în idei noi, dobândesc mai multă răbdare, devin mai curioși și se bucură că au avut oportunitatea de a crește armonios împreună. Comuniteca e educație, e echipă și multă comunicare. E un set de fotografii care ilustrează zâmbetele de bucurie ale seniorilor care au învățat să navigheze pe internet la peste 55 de ani, să vorbească limba engleză în aeroport în drum spre copiii plecați în străinătate. E locul în care cresc eroi – cei care vor să salveze planeta prin comportamente ecologice, ori cei care vor deveni cei mai buni oratori după întâlnirile Toastmasters. Comuniteca e despre viitor, despre cei care îl reprezintă, care vor să se dezvolte personal și profesional. E o lume care te inspiră să vrei să crești.

La Comuniteca poți porni o nouă aventură. Ca mentor sau ca participant la ateliere. E un teren de joacă versatil de educație non-formală și mediul propice pentru a dezvolta în continuare comunitatea orădeană.

P. S: Povestea Comuniteca a fost scrisă pe baza unor răspunsuri oferite de mentori la întrebarea “Ce înseamnă Comuniteca pentru tine?”

Evenimentele noastre

| , ,
Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor…
| ,
Miercuri, 13 decembrie, a avut loc Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia am pre…
|
S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2023, ediția a XI-a, iar rezultatele competiției ca…