Skip to main content

Comuniteca, o școală altfel care contribuie la educarea unor copii curioși și responsabili

By Beatrice Bungo
| ,
| ,

Comuniteca este un supliment adus educației tradiționale. Este un loc în care cadrele didactice își aduc clasele de elevi având încredere într-un sistem de învățare non-formal care funcționează de mai bine de 4 ani. Toate atelierele din Comuniteca sunt gratuite și o mare parte dintre ele se adresează tocmai grupurilor, claselor de copii. Ce găsesc dascălii și copiii aici și de ce aleg să ne treacă pragul? Vei înțelege din următoarele rânduri.

Mentori dedicați stârnesc curiozitatea copiilor și adolescenților care ajung la atelierele din Comuniteca. Cu Grete, corpul uman este descoperit de cei mici când își îmbracă faimosul costum de anatomie. Biologia a ajuns sub microscop și sub ochii a zeci de clase de adolescenți. Cei mici învață cum să fie în siguranță în trafic prin joacă la Atelierul de Educație Rutieră ținut de polițiștii de prevenire din cadrul I.P.J. Bihor. Acordarea primului ajutor a încetat să fie o necunoscută pentru generații de copii în urma participării la Atelierul de Protecție Civilă ținut de oamenii creativi din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor. Acestea sunt doar câteva dintre atelierele destinate grupurilor, la care cadrele didactice din Bihor își pot înscrie și aduce clasele de copii pe tot parcursul anului. Toate atelierele pe care le organizăm la Comuniteca fi descoperite aici.

Anca Mihociu este mentor Comuniteca de la începuturi. Când nu e la Comuniteca este purtător de cuvânt la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri. La atelierul ei, copiii fac cunoștință cu personajul Stropi, cel care le explică ce înseamnă poluarea și de ce trebuie să îi reducem impactul împreună. Atelierul Stropi își face prieteni se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 5-10 ani, iar Anca reușește să îi țină curioși și implicați. Cum se produce magia?

„Educația formală este una de masă, dar când apelezi la instrumente non-formale, ai posibilitatea de a te plia pe nevoia fiecărui copil în parte. Ce se întâmplă în Comuniteca s-ar putea întâmpla și în sala de clasă, dar sigur nu ar avea același impact asupra copiilor. Spațiul Comuniteca e de așa manieră conceput încât îi încurajează pe copii să se exprime liber, să interacționeze în mod constructiv și să fie curioși pe tot parcursul atelierului.” – Anca Mihociu.

Comuniteca responsabilizează și te face mare. Dascălii ne spun că până și ieșitul din mediul academic îi duce pe cei mici la adoptarea unui comportament tot mai civilizat în societate. Ies din școală și ies din zona de confort, ceea ce presupune că trebuie să vină în grup, pe jos și organizați de cadrul didactic, ori cu un mijloc de transport în comun, unde toată clasa are ocazia să exerseze felul în care trebuie să ne comportăm în public. Odată ajunși la Comuniteca, cei mici învață să comunice și, adesea, să interacționeze și cu alte clase de copii. Apoi are loc magia fiecărui atelier, iar de diversitate, Comuniteca are parte. Cristiana ne spune că și-a adus una dintre clase la mai toate atelierele destinate grupurilor. A venit cu cei mici la Atelierul de Educație Rutieră, la cel de Biologie, la Atelierul antidrog, chiar și la cel ținut de Anca:

„M-a atras faptul că spațiul este unul primitor, diferit de sălile noastre de clasă, fiind un loc în care copiii se simt bine experimentând. Mai cu seamă la biologie, unde cei mici au înțeles mai bine teoria. Mentorii îmi par pasionați și dacă îți place ce faci și copiilor le va plăcea. Sunt extrem de comunicativi și au reușit să creeze o atmosferă deschisă în care cei mici să se simtă în largul lor. Chiar mă întrebau săptămânal dacă mai mergem la Comuniteca.” – Cristiana Vașadi.

Pe mentori îi alimentează receptivitatea copiilor și emoțiile pe care aceștia le exprimă necontenit. Prin puzzle-uri, desen sau jocuri interactive, elevii și adolescenții descoperă noțiuni poate deja auzite sau întâlnite, pe care aici învață cum să le integreze în comportamentele lor de zi cu zi.  Pe dascăli, Comuniteca îi inspiră și îi ajută să își îmbunătățească practicile la clasă în urma participării la atelierele non-formale; dar așa cum ne-a spus și Cristiana, n-ai cum să te pui cu doamna Grete care la Atelierul de Biologie își aduce până și broasca țestoasă.

Pentru cei mici, Comuniteca este un loc în care se simt bine descoperind lumea din jurul lor. Este o școală altfel care contribuie la educarea unor copii curioși și responsabili. Comuniteca se află în incinta Crișul Shopping Center, la etajul 1, intrarea dinspre strada Nicolae Jiga. Se adresează claselor de copii (Grupurilor), dar și copiilor, adolescenților și seniorilor care vor să participe individual la unul sau mai multe ateliere gratuite. La cele destinate grupurilor de copii, înscrierile trebuie să fie făcute de către un cadru didactic. Toate atelierele sunt gratuite și pot fi descoperite aici. Participarea se face pe bază de înscriere în limita locurilor disponibile. Comuniteca este un spațiu administrat și creat de Fundația Comunitară Oradea. Oamenii pasionați și doritori să devină mentori în cadrul Comuniteca ni se pot adresa la adresa teodora@fundatiacomunitaraoradea.ro

Evenimentele noastre

| , ,
Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor…
| ,
Miercuri, 13 decembrie, a avut loc Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia am pre…
|
S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2023, ediția a XI-a, iar rezultatele competiției ca…