Skip to main content

Cum schimbi obiceiurile eco ale românilor? Prin încercare și colaborare

By Alexandra Lazăr
|
|

De cele mai multe ori, atunci când unești punctele obții o linie dreaptă. Așa s-a întâmplat și în cazul proiectului Băimărenii compostează care s-a născut prin alăturarea unor idei comune ale unor fete cu viziune și respect față de natură. Andreea Chiș, Alexandra Ciplea, Cristina Indrecan și Raluca Pascaniuc formează o echipă grozavă! Nu pentru că ar proveni din același mediu profesional, ci pentru că se ghidează după aceleași principii de viață sănătoasă și proiecte sustenabile. Acest fapt le-a adus împreună într-un context favorabil pentru ideile lor.

De la stânga la dreapta: Cristina Indrecan, Alexandra Ciplea, Andreea Chiș și Raluca Pascaniuc

Andreea provine dintr-un mediu economic, profesional vorbind, însă sufletul i-a fost mereu aproape de viața ONG-istă. Așa că, într-o zi și-a luat inima în dinți și a decis să meargă pe calea implicării în proiecte în care crede și care pot oferi generațiilor viitoare un mediu echilibrat în care viața să-și continue cursul într-o formă responsabilă.

“Toată adolescența mea am fost voluntar și mi-a plăcut maxim să mă implic în proiecte/activități de tineret, iar de când am devenit mămică, mi-am dorit să aduc o contribuție în problemele de mediu, pentru a lăsa copiilor mei, un viitor mai bun, o planetă sănătoasă. Consider că fac parte din generația cu un consum exagerat pe toate domeniile și care a uitat de bunele practici de la bunicii noștri care țin de un trai sustenabil”,

spune Andreea.

Cristina are o viziune similară. Ea consideră că

“fiecare dintre noi trebuie să facem ceva pentru binele comun; să găsim persoane cu idei și gândire similară cu a noastră și să căutăm pârghii de a transmite asta altora și de a „mișca” ceva. Orice, oricât de mic e mai bine decât nimic. De ce? Pentru că dacă nimeni nu ar face nimic și toată lumea ar aștepta să facă alții ceva, nu am progresa niciodată. Progresul, evoluția, confortul și alte lucruri bune pe care le avem ca societate sunt datorită faptului că cineva, undeva nu a stat cu mâinile în sân“,

consideră Cristina.

Alexandra, colega Cristinei, lucrează alături de Raluca la Explorania, în Baia Mare. Centrul educațional a fost gândit în spiritul formării copiilor într-o direcție conștientă, responsabilă și sustenabilă. Astfel că au ales pedagogiile experiențiale și conectarea la natură. Prin atitudinea ei proactivă și iubirea față de natură, Alexandra a reușit să motiveze colectivul Explorania, dar și comunitatea locală în a-și îndrepta atenția către soluții legate de reducere, reutilizare, reciclare și compost.

“Problemele de mediu sunt urgente şi trebuie abordate de întreaga comunitate, iar educaţia trebuie să fie o parte integrantă a soluţiei, dar nu putem aștepta doar să se facă, soluția pornind de la fiecare dintre noi, prin exemplul personal, în funcție de valorile pe care dorim să le transmitem”,

ne spune Alexandra.

Din dorința de a face ceva bun pentru societate și natură s-a conturat proiectul Băimărenii compostează. Ce s-a dorit a fost să se implementeze un sistem urban de compostare a deșeurilor vegetale și să se deruleze ateliere atât pentru copii, cât și pentru adulți prin care să se înțeleagă importanța păstrării unui echilibru al consumului de resurse și asigurarea unei continuități pentru ca generațiile viitoare să se poată bucura de un mediu sănătos.

“La primul apel, au venit 40 de familii dornice să se implice, în condițiile în care, în același tip de proiect, început în primăvară în București au fost 10 familii! Momentan, suntem cam 70 de familii active, 2 restaurante și încă aproape 20 familii din Baia Mare care au ales să își facă propriul compostor în grădina lor cu know how-ul de la noi”,

ne spune Andreea.

Raluca descrie Băimărenii compostează ca fiind

„un proiect pilot care vine în ajutorul oamenilor din acest oraș și le oferă soluții realizabile în vederea selectării și valorizării deșeurilor, precum și micșorarea cantității de deșeuri din tomberoanele stradale. Atelierele realizate în cadrul acestui proiect pun accent pe conștientizarea faptului că a trăi o viață sustenabilă contribuie la un mediu  înconjurător infinit mai curat. Totodată ne face să iubim tot ce ne înconjoară, să prețuim și să protejăm natura.”

Cristina explică foarte frumos cum proiectul Băimărenii compostează, prin componenta sa educativă, se adresează oamenilor din mai multe categorii de vârstă. Proiectul a avut două direcții clare. Una prin care s-au transmis informații teoretice despre ce reprezintă compostarea și de ce este importantă, și cea de-a doua care a acordat beneficiarilor contextul de a-și exersa deprinderile necesare legate de acest subiect prin trecerea efectivă la acțiune. Pe tot parcursul derulării proiectului persoanele interesate au beneficiat de sprijin în a învăța concret cum se compostează, proces care este încă în derulare în 3 puncte din Baia Mare. În plus, prin intermediul canalelor de comunicare, atât în spațiul fizic cât și cel virtual, s-a ajuns și la alți membri ai comunității băimărene, pe lângă cei direct interesați.

“Prin acest proiect, dar și prin atelierele de viață sustenabilă cred că am pus cărămizi solide la formarea unei baze a ceea ce înseamnă valori și principii de viață sustenabilă și respect față de mediu”,

ne spune Cristina.

Recompensa efortului depus și una dintre cele mai mari satisfacții trăite în cadrul unui asemenea proiect este deschiderea oamenilor și interesul pe care îl au în legătură cu subiectul propus. Acest lucru l-au simțit și fetele din echipă. „La atelierele despre viață sustenabilă făcute cu copiii am văzut o sete de cunoaștere, dar și mare interes pentru subiect, știau multe, multe informații, dar au și aflat lucruri noi despre concepte precum sustenabilitate, emisii, poluare, încălzite globală, ecologie și au fost deosebit de entuziasmați în a se alătura Super-Eroului Eco-Man în misiunea lui de a salva planeta”, a completat Cristina.

Raluca își amintește de o fetiță care „atunci când a ridicat găletușa de compost alături de mama ei, a fost atât de entuziasmată, ca și cum ar fi primit jucăria preferată. Ulterior afirmând că abia așteaptă să vină cu mama ei să aducă resturile vegetale la punctul de colectare.”

Cantitatea de deșeuri vegetale care a fost depusă în cele trei zone de compostare în perioada august 2021 – martie 2022

Într-o lume atât de dinamică și de orientată către consum, natura ne poate fi învățătorul cel mai bun. Tot ce trebuie să facem este să o privim, să o respectăm și să-i înțelegem mecanismul. Atâta timp cât noi luăm ceea ce ne oferă, trebuie să-i oferim în schimb respectul și implicarea noastră în a o proteja pentru că astfel ne protejăm și pe noi și oferim copiilor noștri un mediu înconjurător sănătos și echilibrat.

Super echipa Băimărenii compostează a înțeles asta și arată că se poate. Își dorește ca ceea ce au reușit să facă „împreună în această comunitate să devină inspirație pentru cei din jur, iar ei la rândul lor să își dorească să răspândească mai departe aceste deprinderi, inclusiv cei din autoritățile locale. Ne bucurăm de interesul mare din partea adulților în acest proiect și e mare bucuria să aflăm că nu se vor opri. A devenit și răspunderea fiecăruia dintre participanți să se implice în continuare”, spune în continuare Alexandra.

Se spune că atunci când îmbrățișezi un copac el îți dăruiește energie. Echipa Băimărenii compostează vă recomandă cu căldură să primiți această energie și să o dați mai departe generațiilor ce urmează, arătându-vă astfel dragostea și respectul pentru această planetă care ne găzduiește.

Această inițiativă a fost finanțată prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, un program susținut de Lidl România, coordonat național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România prin Fundația Comunitară Oradea, implementat la nivel local de Asociația Banca pentru Alimente Maramureș și Explorania.

Inițiativa o poți urmări în continuare pe Facebook.

Evenimentele noastre

| , ,
Fundația Comunitară Oradea a organizat a 6-a ediția a Galei Comunității Bihorene, evenimentul c…
| , ,
S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2024, evenimentul caritabil ce a avut loc pe 15 iunie…
| , ,
Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor î…