Skip to main content

Cunoaște. Descoperă. Joacă-te!

By Alexandra Lazăr
| ,
| ,

În această poveste este vorba despre o echipă de oameni inimoși care au avut alături de ei persoane cu inima deschisă, orientate către înțelegere, acceptare și incluziune și astfel au reușit să pună Baia Mare pe harta orașelor care au de acum spații special amenajate pentru persoane cu dizabilități.

Principalele personaje din povestea noastră au reușit să creeze un spațiu incluziv în Parcul Central din Baia Mare în care și persoanele cu dizabilități să se poată bucura de joacă la fel ca toți copiii. Acceptarea și incluziunea au fost principalele aspecte asupra cărora s-a orientat proiectul care a cuprins și o serie de activități în grădinițe și școli.

Așadar, cuvintele din această poveste vă vorbesc despre oameni care înțeleg oameni.

De cele mai multe ori, lucrurile simple par banale. Dar simplu nu este sinonim cu simplist și nu va fi niciodată. Simplu poate fi însă asociat cu ceva clar, curat, concis, frumos, accesibil și de foarte multe ori necesar.

Așa este și cu joaca. Reprezintă ceva simplu, așadar, de multe ori riscă să fie bagatelizată și lăsată în derizoriu. Dar joaca e pentru toți! Acest lucru l-a înțeles Simona Costin, cea care iubește ploaia. Un geodez visător care „măsoară” și „cartografiază” nevoile comunității din care face parte pentru ca mai apoi să așeze pe planșe soluțiile găsite. Dar de unde vine dorința ei de implicare și sprijin? 

Simona Costin, coordonatorul proiectului „Joaca este pentru toți!”

“Am făcut cunoștință cu voluntariatul într-o perioadă în care, la nivel personal, șimteam că și eu am nevoie de sprijin. Câteva luni am oferit ajutor la lecțiile de matematică pentru copiii din comunitatea Pirita din Baia Mare. Acolo am înțeles cât de mult contează să aloci, de două ori pe săptămână, trei ore din timpul tău. Dacă firicelul de apă s-ar fi oprit la primul bolovan, nu cred că ne-am fi putut bucura acum de defilee”, ne spune Simona.

Clubul Rotaract este organizația de voluntariat în care ea este implicată alături de alți oameni de bine, cum este și Ștefania Ungureanu Bujor, om, femeie, soție, mamă, voluntar, cum se autodescrie. Mânată de convingeri ce țin de puterea de a face bine, ea pune accentul pe implicarea fiecăruia în comunitate.

Ștefania Ungureanu Bujor Photocredits: TedXBaiaMare

“Dacă fiecare ne-am duce viața onest, frumos și în slujba binelui comun, vă dați seama că am deveni un imens și divers careu? Un pătrat perfect, unitar dar și cu note individuale. Un curcubeu pătrat numit comunitate! Nu cred că se poate altfel.”

Împreună, cele două fete au crezut în joacă și au înțeles cât este ea de necesară pentru toți. Noi toți reprezentăm aceeași comunitate, însă nu suntem la fel. Unii au nevoi pe care alții nu le văd sau poate nu le înțeleg pentru că ele sunt nevoie speciale. Fetele le-au văzut și cu siguranță, le-au și înțeles. Astfel, au făcut ca joaca să prindă alt contur, să iasă din sfera banalului, să fie pentru toți. Pentru că ea, joaca, reprezintă mult mai mult decât o simplă acțiune distractivă. Este modul prin care se învață, se dezvoltă simțurile, se creează deprinderi, se capacitează atenția, se interacționează și se conturează un mediu propice unei dezvoltări armonioase atât în plan psihic, cât și fizic.

Ideea în care Simona și Ștefania au crezut, a dat naștere unui proiect finanțat din Fondul pentru un viitor mai bun în comunități. El se numește simplu: Joaca e pentru toți! O necesitate identificată pentru care s-au pregătit „planșele cu soluții”. Acest proiect s-a focalizat pe componenta incluzivă a persoanelor cu dizabilități atât prin organizarea mai multor activități educative în grădinițe și școli, cât și prin crearea unui spațiu de joacă și recuperare destinat persoanelor cu nevoi speciale. 

A fost un parcurs cu mai multe hopuri, dar hotarârea de a duce la bun sfârșit un lucru simplu, dar atât de necesar a dus la reușită! Așadar, la începutul lunii iunie s-a inaugurat primul spațiu public de joacă și fitness adaptat persoanelor cu dizabilități din Baia Mare.

Mare a fost bucuria tuturor când au reușit să intre în joc! Iar bucuria celor care îl vor putea folosi este mereu mai presus de orice efort pentru că Joaca este pentru toți!

Joaca este pentru toți!” este unul dintre proiectele finanțate în cadrul programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, coordonat național de Federația Fundațiilor Comunitare din România prin Fundația Comunitară Oradea și susținut de Lidl România. Proiectul a fost implementat la nivel local de Rotaract Club Baia Mare în parteneriat cu Primăria Municipiului Baia Mare, Serviciul Public Ambient Urban și Direcția de Asistență Socială Baia Mare.

Evenimentele noastre

| , ,

Împreună facem valuri de bine la Swimathon Oradea 2024

Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor…
| ,

Gala Comunității Bihorene 2023 a inspirat oamenii prin puterea exemplului

Miercuri, 13 decembrie, a avut loc Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia am pre…
|

Swimathon Oradea 2023

S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2023, ediția a XI-a, iar rezultatele competiției ca…