Skip to main content

De ce a ales Accesa implicarea și finanțarea Fondului Științescu Oradea?

By Beatrice Bungo
| ,
| ,

Lucrurile se mișcă atunci când comunitatea se implică și dorința de dezvoltare este comună. Accesa a ales să contribuie la a face știința mai atractivă pentru copiii din județul Bihor. Compania a investit în viitor și în curiozitatea copiilor și tinerilor. A fost sponsorul principal al celei de-a V-a ediții a programului Fondul Științescu Oradea, implementat în județul Bihor de către 10 echipe de proiect formate din cadre didactice, tineri sau membri ai unor asociații, care au încurajat o altfel de învățare a științei, bazată pe practică și experimente proprii. Ediția a V-a a însumat 10 proiecte și peste 87.341 Lei acordați pentru implementarea acestora. A avut nu mai puțin de 1069 de copii beneficiari cu vârsta cuprinsă între 6-19 ani. Echipele de proiect au desfășurat peste 200 de activități în domenii ca robotica, fizica și chimia, astronomia, științele naturii sau biologia, chiar și industria alimentară. Fondul Științescu Oradea a ajuns atât în mediul urban, în Oradea, Ștei, cât și în mediul rural, în Călugări, Sâmbăta, Tinca, Drăgănești și Buntești.

Înainte de a demara programul și de a lansa apelul de finanțare, ne-am îndreptat spre Accesa. Compania s-a identificat cu scopul Fondului Științescu Oradea, așa cum crede și relatează CEO-ul Accesa, Dr. Andrea Marlière:

„De 19 ani Accesa dezvoltă soluții software și aduce plus valoare în business-urile unor companii care activează în domeniul comerțului, financiar și bancar, respectiv producției industriale. Ne mândrim cu faptul că, la Accesa, construim soluții tehnice durabile pentru organizații pregătite pentru viitor, ajutându-ne clienții în procesul lor de transformare digitală. Dincolo de componenta de business, susținem proiectele educaționale care încurajează tinerii de toate vârstele să (re)descopere potențialul creativ al științei și să înțeleagă utilitatea și impactul ei în construirea unei societăți mai bune. Credem în forța tehnologiei de a face bine, de aceea susținem proiectele care aduc valoare comunității pe termen lung, pot hrăni pasiunea tinerilor pentru știință și influența viitoarele generații spre o carieră în STEAM.”


Accesa a crezut de la bun început în scopul programului de dezvoltare a cunoștințelor și abilităților legate de știință în rândul copiilor și tinerilor din Bihor. Compania a înțeles că există mai multe nevoi cărora trebuie să le răspundem pentru a contribui la dezvoltarea tinerei generații. CEO-ul Accesa, Dr. Andrea Marlière a subliniat nevoia de expunere a tinerilor la cât mai multe experiențe practice, care să îi ghideze în alegerea unei cariere, în timp ce, Local Communities Manager-ul Accesa, Amalia Tirla, a vorbit despre echipele de proiect care au văzut cel mai bine de ce au nevoie tinerii:

„Cel mai mult am rezonat cu ideea că aceste proiecte susțin nevoile reale ale comunității, pentru că ele sunt propuneri care vin din partea unor grupuri de inițiativă, profesori, părinți, școli, care lucrează zi de zi cu copiii și le înțeleg dilemele, dorințele și interesele.”


„E nevoie de educație practică pentru aprofundarea cunoștințelor științifice sau a celor care țin de tehnologia informației. Credem că prin activitățile realizate prin Științescu, tinerii pot să înțeleagă cum funcționează știința, tehnologia și lumea în general. Aceste activități le stârnesc curiozitatea de a căuta proactiv informații în plus față de cele învățate la școală, responsabilizându-i să devină arhitecții propriului proces de învățare de la o vârstă fragedă. Tinerii au nevoie de ghidaj în alegerea carierei și cu cât sunt mai expuși la diverse experiențe practice de învățare, cu atât ei pot să înțeleagă ce li se potrivește, de ce abilități au nevoie ca să ajungă acolo unde își doresc, care le sunt punctele tari și unde pot aduce mai multă valoare. În acest sens, în fiecare an găzduim vizite ale elevilor la sediul nostru din Cluj-Napoca, pentru a-i ajuta să înțeleagă ce înseamnă să lucrezi într-o companie IT și ce trebuie să facă pentru a urma o carieră în domeniu. Credem că accesul la tehnologie modernă poate crește eficiența învățării. Anual donăm sute de laptopuri și monitoare școlilor urbane și rurale cu bugete reduse din județele Cluj sau Bihor.” – Dr. Andrea Marlière, CEO Accesa.

Accesa a fost finanțatorul care a urmărit parcursul proiectelor implementate, precum și impactul lor în rândul copiilor:

„Am văzut sclipirea din ochii copiilor când au reușit să construiască jucării care funcționează cu energie solară, am simțit emoția tinerilor care pentru prima oară foloseau un telescop pentru a privi cu adevărat cerul și ne-am umplut cu entuziasmul lor de a rezolva situații complicate. Genul acesta de experiențe rămân întipărite în mintea tinerilor și credem că le vor hrăni și stârni în continuare setea de cunoaștere și înțelegere a științei. Proiectele desfășurate prin Fondul Științescu în Oradea au un impact foarte mare în atragerea elevilor spre știință prin faptul că includ o componentă de educație practică, care îi ajută pe elevi să înțeleagă mai bine ce învață la orele de informatică, fizică sau chimie. Rezultatele acestei ediții – 1.069 de elevi implicați în peste 200 de activități educaționale – demonstrează că Fondul Științescu și-a atins scopul, acela de a face știința mai atractivă pentru copiii de azi și adulții de mâine, viitori programatori, software testers, ingineri și oameni de știință.” – Amalia Tirla, Local Communities Manager Accesa.

Pentru Accesa, finanțarea Fondului Științescu Oradea a reprezentat o contribuție adusă comunității, o investiție în viitor pe care Amalia Tirla o rezumă în următoarele rânduri:

„Educația stă la baza unei societăți sănătoase. Ne influențează viețile, comunitățile, viitorul. Cred că o generație mai educată în diverse domenii ne poate ajuta să atingem progresul pe care ni-l dorim și să contribuim la dezvoltarea unui mediu sustenabil și, nu în cele din urmă, la o lume mai bună. În numele Accesa pot să spun că sunt recunoscătoare pentru profesioniștii pe care îi avem în organizație pentru că ei sunt cei care dau valoare serviciilor pe care noi le prestăm. Investiția în Fondul Științescu Oradea este o întoarcere a acestei recunoștințe și o investiție în generațiile viitoare.”

Fondul Științescu Oradea este un program al Fundației Comunitare Oradea, inițiat de Federația Fundațiile Comunitare din România și de Romanian-American Foundation, realizat în Bihor cu sprijinul sponsorului principal Accesa. Au contribuit la a face știința mai atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor și următoarele companii locale: Cylex, Decitex Oradea, Golde Oradea, Plexus, Sema Express, VPK Packaging Salonta, ADLO, Vulcri, Madrugada, Holcim.

Evenimentele noastre

| , ,

Împreună facem valuri de bine la Swimathon Oradea 2024

Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor…
| ,

Gala Comunității Bihorene 2023 a inspirat oamenii prin puterea exemplului

Miercuri, 13 decembrie, a avut loc Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia am pre…
|

Swimathon Oradea 2023

S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2023, ediția a XI-a, iar rezultatele competiției ca…