Skip to main content

De ce să fii parte din Youth Community, programul gratuit destinat tinerilor?

By Beatrice Bungo
| ,
| ,

47 de tineri s-au înscris în noiembrie 2022 în programul gratuit Youth Community. Au urmat luni în care tinerii s-au descoperit, au dobândit noi abilități și au fost parte dintr-o comunitate a lor, pe care au creat-o cu ajutorul Mariei, coordonatoarei de program. Maria le-a oferit diverse contexte prin fiecare activitate în parte, iar tinerii au spus „DA” noului, ideii de comunitate și dezvoltării. Activitățile au fost realizate cu implicarea membrilor board-ului Fundației, preum și a altor profesioniști din domeniul privat și public care s-au oferit în mod voluntar să mentoreze tinerii. Ce a însemnat ediția a IV-a de Youth Community și ce înseamnă acest program din care poți face parte și tu? Afli în următoarele rânduri: 

S-au cunoscut la o cină aparte, în cadrul căreia Maria le-a sugerat să gătească fiecare un preparat care le aduce aminte de ceva plăcut sau care reprezintă locul din care vin. Scopul cinei a fost ca tinerii să se cunoască între ei și să îi cunoască și pe câțiva dintre mentorii cu care aveau să să se întâlnească în lunile următoare.

I-am întrebat dacă își cunosc valorile personale și dacă vor să le descopere, iar dorința de dezvoltare a fost cea care a răspuns cu un „DA” categoric. Tinerii au descoperit care sunt valorile în care cred și după care se ghidează în viață cu ajutorul Lioarei Beltechi, membru în board-ul Fundației și profesor. Din discuțiile cu Lioara au rămas cu informații care îi ajută să se integreze mai bine în societate sau chiar la locul de muncă. 

Tinerii au aflat încă din primele zile de program ce fel de personalitate au și prin ce tehnici pot aduce îmbunătățiri. Luminița Popa, vicepreședintele Fundației Comunitare Oradea le-a fost mentor în cadrul acestui workshop. Luminița este manager de resurse umane, trainer  și coach. Cu ajutorul know-how-ului Luminiței, tinerii noștri au învățat să își identifice punctele tari și slabe și au descoperit cele 4 tipuri de personalitate pe care le au oamenii. 

Crăciunul anului 2022 a ajuns la toți copiii din programul Fondul de burse al Fundației. Tinerii din Youth Community au făcut echipă cu baschetbaliștii de la CSM Oradea. Au colectat și organizat shoe box-uri pentru copiii din medii defavorizate. 

Serile de socializare și de board games n-au lipsit din lista de activități a tinerilor. Loredana Suiugan, trezorierul Fundației noastre și manager de resurse umane a fost cea care i-a ghidat în a-și dezvolta gândirea critică prin Hackathon-ul Smart City. S-a lucrat mult în echipă, s-a lăsat cu zâmbete și s-a comunicat din belșug.

Tinerii noștri au descoperit Oradea la pas și istoria orașului. S-au conectat cu comunitatea în cadrul unui tur organizat de Alex Trandafir, unul dintre tinerii care a implementat un proiect de promovare a turismului local cu ajutorul unei finanțări obținute prin programul nostru, Bursa Talentelor

Voluntariatul s-a dovedit a fi o activitate fun și care denotă că tinerii noștri sunt responsabili. Au avut ocazia să-și testeze capacitatea de a fi parte dintr-o echipă de organizare a unui eveniment caritabil. Au fost alături de noi, dedicați în organizarea Swimathon Oradea 2023. 

Tinerii din Youth au aflat cum pot lupta împotriva corupției în cadrul unui workshop susținut de judecătorul Cristi Danileț. Acesta i-a provocat să reflecte asupra unor teme precum corupția și anticorupția în viața de zi cu zi, asupra rolului codului penal în viața cetățeanului și asupra diferenței dintre etic și legislativ.

În ediția a IV-a s-a pus mult preț pe dezvoltarea personală a tinerilor. Au aflat mai multe despre comunicarea cu diferite tipuri de personalitate. Roșu Ciprian este coach și a fost mentorul care le-a vorbit despre importanța comunicării active și eficiente. Au aflat care le sunt barierele de comunicare, ce anume îi împiedică să transmită și să recepționeze corect informațiile și cum să își adapteze mesajul în funcție de personalitatea celui cu care vorbesc. Și-au descoperit stilurile de comunicare și au realizat că nu există vreunul greșit sau un altul corect. Un joc i-a ajutat să înțeleagă importanța tonalității și a modului în care exprimăm un mesaj. Energia bună a tinerilor participanți ne-a convins că activitatea a fost una reușită.

Maria, coordonatoarea programului le-a organizat mai multe întâlniri în cadrul cărora tinerii s-au ales cu instrumente și tehnici prin care își pot perfecționa capacitățile de a lucra în echipă, de a înțelege de ce e importantă apartenența la un grup. Fiecare activitate i-a convins pe tinerii participanți că locul lor este în Youth Community și că programul nu face altceva decât să îi ajută să crească personal și profesional.

Ai noștri membri din Youth Community au fost și vestitorii primăverii. A fost nevoie de 100 de mere, 200 de fire roșii și albe, de alte 100 de bilețele care au primit însemnătate prin scrisul lor de mână. Au dăruit MĂRțișoare făcute de ei oamenilor din Oradea. S-a lăsat cu multă fericire în rândul orădenilor și cu ocazia Zilei Internaționale a Fericirii, când tinerii au împărțit mesaje și ciocolată cu care au îndulcit zilele oamenilor din orașul nostru.

Tinerii noștri au fost curioși să afle care sunt primii pași spre o carieră în tehnologie, chiar spre antreprenoriatul în domeniul IT. Ne-au ajutat să îi ghidăm cei de la Make IT in Oradea. În cadrul a două întâlniri, tinerii au aflat cum să valideze o idee de business, ce presupune o analiza de piață sau ce e lean canvas – un plan de afacere concis într-o singură pagină.

Membrii din Youth Community au celebrat Ziua Europei printr-un joc de rol. Tema a fost digitalizarea, iar participanții au fost împărțiți aleatoriu în 3 grupuri politice. Cu toții și-au luat în serios rolul de europarlamentari și raportori, au cercetat, au colaborat, și-au scris discursuri și le-au susținut pentru ca la final să elaboreze o propunere comună pe care au și supus-o la vot. Au fost prezenți în calitate de voluntari și pasionați de artă la evenimentul RecyclArt – from Trash to Art, o expoziție în cadrul căreia Adela Lazar a expus obiecte de artă create din lucruri pe care le-a strâns de-a lungul timpului și pe care le-a folosit pentru a face artă. Alături de tinerii noștri, Adela Lazăr și Eltex Recyling am încurajat arta dar și reciclarea a tot ce poate fi refolosit.

Au fost inițiați în tainele artei fundraising-ului în cadrul unui workshop susținut de președintele Fundației Comunitare Oradea, Sorin Constantin. Au aflat secretele unei întâlniri de fundraising reușite, cum să interacționeze proactiv pentru a încheia parteneriate benefice ambelor părți și cum îi ajută modelul SPIN (Situație, Problemă, Implicare, Nevoie/Soluție) în găsirea unor răspunsuri.

În programul Youth CommUnity punem preț pe timpul de calitate petrecut împreună cu tinerii. Nu e doar despre dezvoltarea prin workshop-uri sau training-uri. E și despre a crea noi legături, despre a descoperi cât sunt de asemănători unii cu alții și după ce valori se ghidează. Serile de board games, de socializare sau de picnic au fost cele care au adus de fiecare dată și mai multă energie bună în gașca Youth Community.

Am ajuns la finalul ediției a IV-a a Youth Community și asta înseamnă că am dat startul înscrierilor pentru o nouă ediție. Înscrie-te și tu în Youth Community, ediția a V-a. Dacă ai între 15-25 de ani și vrei să te bucuri de activități fun, să te dezvolți personal și profesional prin activități și workshop-uri gratuite, locul tău e aici! Completează formularul de înscriere de AICI și vino să ne cunoaștem!

Evenimentele noastre

| , ,
Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor…
| ,
Miercuri, 13 decembrie, a avut loc Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia am pre…
|
S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2023, ediția a XI-a, iar rezultatele competiției ca…