Skip to main content

De la beneficiar al atelierelor gratuite pentru seniori, la a fi mentor în Comuniteca

By Beatrice Bungo
| ,
| ,

Oare când e prea târziu să facem ce ne place? Dacă luăm exemplul celor mai înțelepți și ne uităm la domnul Dan Iorgu, ne dezmeticim și spunem – niciodată. Dan Iorgu e mentor în Comuniteca noastră. Da, domnul Dan care are 69 de ani îi învață grafică pe seniorii din comunitatea orădeană. Ne-a cunoscut în urmă cu 1 an. A aflat ce face Fundația Comunitară Oradea și ce facem prin Comuniteca. A început să vină la atelierele gratuite pentru seniorii 55+ ca beneficiar. La scurt timp, Comuniteca a devenit șansa lui de a-i învăța pe colegii seniori să facă artă și să o îndrăgească, așa cum el o îndrăgește dintotdeauna. Îți spunem povestea domnului Dan Iorgu, unul dintre beneficiarii atelierele gratuite pe care le oferim prin Comuniteca, cel care a devenit și unul dintre mentorii noștri.   

Dl. Iorgu e din Moldova. A crescut într-o familie care-l voia școlit și neapărat inginer. Dorința părinților s-a îndeplinit, iar înființarea Combinatului de la Iași s-a tradus prin renunțarea la dorința lui de a da la Arhitectură, în schimb, prin înscrierea la Facultatea de Inginerie Mecanică.

Arta i-a fost mereu o formă de exprimare ușoară. A avut un talent nativ pe care l-a cultivat din pasiune. Picta pe sticlă, picta pe pânză, în ulei sau cu grafit, cu cuțitul sau cu pensula. După cursurile facultății impuse de vremuri și părinți, fugea să-l vadă pe Sabin Bălașa pictând de pe schelă cele 18 murale din Sala Pașilor Pierduți a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Stătea cu orele, fascinat de cum erau îmbrăcați în culoare și concept pereții înalți ai sălii.  

A devenit un inginer bun, și-a întemeiat o familie, dar pasiunea pentru artă nu s-a arătat dusă niciodată. La Oradea l-a adus grija nepoților. În urmă cu 10 ani a început să facă naveta pentru a-și îndeplini rolul de bunic, iar de 3 ani s-a mutat definitiv în orașul nostru. Fiica lui i-a spus de Comuniteca și l-a îndemnat să se înscrie la atelierele noastre pentru seniori 55+.

Comuniteca a devenit pentru domnul Dan timp petrecut într-o comunitate, un timp petrecut util. Aici a învățat ce nu apucase încă, engleză și franceză. Aici a pictat la atelierul Laurei, cea pe care azi o ajută ca pe colega mentor care i-a devenit. Dar cel mai important, în Comuniteca, domnul Dan se bucură în fiecare săptămână că e înconjurat de alți seniori, că și-a făcut prieteni cu care petrece timp la ateliere, dar și după.

La FCO eram în căutare de oameni pasionați care să transmită ce știu să facă mai bine și altora. Dumnealui a fost curios să afle ce înseamnă asta și ce așteptări avem de la un mentor. I-am explicat cum funcționează Comuniteca și cum poate el să vină cu o propunere de atelier pentru copii, adolescenți sau seniori ca el. Cum noi îi punem la dispoziție Comuniteca, îi descriem atelierul, dăm sfoară în țară pentru a aduce beneficiari, cum îl răsplătim și punem la dispoziție necesarul de materiale pentru atelier. S-a gândit și s-a decis să se adreseze seniorilor ca el. Ne-a propus un Atelier de Inițiere în Grafică și s-a angajat să îi învețe pe seniori tainele acestei arte.

Acum, o învață pe doamna Dana să vadă obiectele în perspectivă și o face să zâmbească cu fiecare observație pe care i-o aduce. Îi dă sfaturi prietenului său, inginer și el, domnului Adrian, ca să-și perfecționeze lucrările de grafică. Îi face sugestii doamnei Sandra, de cum să facă umbrele mai evidente. Dă toate lucrările cu fixativ să se păstreze mult și bine și la finalul atelierului și îi pregătește ustensilele colegei Laura de la Atelierul de Pictură, la care vine în continuare ca participant.

Ce face Comuniteca pentru domnul Iorgu, face pentru toți seniorii care ne trec pragul. Comuniteca le transmite prin tot ce înseamnă ea, că niciodată nu-i târziu să faci ce-ți place. Că timpul petrecut într-o comunitate e infinit mai bun decât cel petrecut solitar, că poți învăța ceva nou cu răbdarea și înțelepciunea pe care le-ai dobândit de-a lungul vieții. Comuniteca merită să fie descoperită de copii, adolescenți și seniori care vor să participe la atelierele ei gratuite, creative și interactive. Merită să i se ducă vestea și să ajungă la oameni pasionați care vor să devină mentori în Comuniteca. Oameni care vor să fie parte din demersul Fundației Comunitare Oradea de a oferi comunității un loc în care să dea mai departe ce știu să facă mai bine.

Dacă te identifici ca fiind o persoană pasionată de ceea ce face și ai vrea să fii mentor în Comuniteca, așa cum e dl. Iorgu, dă-ne de veste. Scrie-ne la adresa teodora@fundatiacomunitaraoradea.ro și spune-ne ce fel de atelier ai vrea să ții și cui ai vrea să te adresezi.

În Comuniteca #facembine cu și în comunitate.

Evenimentele noastre

| , ,
Fundația Comunitară Oradea a organizat a 6-a ediția a Galei Comunității Bihorene, evenimentul c…
| , ,
S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2024, evenimentul caritabil ce a avut loc pe 15 iunie…
| , ,
Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor î…