Fundația Comunitară Oradea sprijină integrarea refugiaților ucraineni în comunitate

By Beatrice Bungo
|
By Beatrice Bungo
|

De la începutul războiului din Ucraina, am venit în sprijinul necondiționat al celor afectaţi, atât în zonele cel mai greu încercate (Bucea, Kiev, Harkov, Mariupol), cât şi în zonele de refugiu-tampon (Cernăuţi, Ivano-Frankivsk, Liov), de tranzit intens (Rădăuţi şi Sighetu Marmaţiei) sau de sejur temporar în judeţul nostru. Am făcut bine pentru refugiați prin intermediul unei campanii, numite „Ajutor pentru Ucraina”. Cu sprijinul generos al partenerilor noștri și a oamenilor binevoitori au fost mobilizate resurse financiare, alimentare, medicale şi de îmbrăcăminte, au fost facilitate transportul, cazarea şi masa pentru sute de refugiaţi precum şi acţiuni de reducere a impactului fizic şi psihologic generat de fuga din calea armelor.

În faţa situației dificile prin care trece poporul ucrainean, pentru a maximiza eficienţa acţiunii, am ales, alături de ONG-uri bihorene, de autorități locale și județene, să ne unim eforturile în cadrul unui grup de inițiativă numit „Bihor pentru Ucraina”. Rezultatul imediat a fost deschiderea „Centrului de Primire și Asistență Refugiați Bihor”, înființat pentru a răspunde nevoilor imediate ale acestora. Mai bine de 60 de zile, Centrul a funcționat cu ajutorul autorităților şi voluntarilor într-un spaţiu amplu din cadrul Oradea Shopping City.

De la debutul implicării noastre în a ajuta refugiații ucraineni și pe tot parcursul sprijinului acordat în cadrul grupului de inițiativă Bihor pentru Ucraina, am reușit să strângem donații în valoare de 238.150,15 RON.

Furnizarea de informaţii necesare adaptării şi implicării refugiaților ucraineni în viaţa comunităţii bihorene, alături de acţiuni concrete în această privinţă, sunt acum noua direcţie în care ne îndreptăm eforturile. Astfel, Fundația Comunitară Oradea, alături de alte 3 ONG-uri am aplicat la apelul de finanțare „Integration Program for Refugees” organizat de Federația Fundațiile Comunitare din România, împreună cu Oxfam International și am obținut un grant în valoare de 390.403 RON, prin care, timp de 3 luni, susținem adaptarea și integrarea refugiaților ucraineni din Bihor. Cele 3 ONG-uri care ni s-au alăturat sunt Asociația Grund Community, Fundația People to People Oradea și Fundația Șinca.

Cum facilităm integrarea refugiaților ucraineni?

Prin intermediul a 3 arii principale de acţiune: comunicare, educație și coeziune socială.

Prin aria comunicării urmărim promovarea şi creşterea coeziunii prin implicarea activă în comunitate a refugiaților prin acţiuni din domeniul educației, integrării pe piața muncii, sensibilizării comunităţii bihorene privitor la problematica refugiaţilor și prin colaborarea cu instituții media și jurnaliști.

Prin aria educațională avem în vedere integrarea copiilor ucraineni în programe și activități menite să contribuie la dezvoltarea lor personală şi civică; acordarea de sprijin pentru copii și adulți pentru învățarea limbilor română și engleză reprezintă un alt obiectiv al programului de integrare.

Aria coeziunii sociale presupune aducerea împreună a comunităților gazdă și a refugiaților prin programe și activități inițiate de organizații locale, cu menirea unei bune înţelegeri a celuilalt şi a depăşirii fricilor reciproce care pot apărea în situaţii de criză umanitară.

Astfel, timp de 3 luni, Fundația Comunitară Oradea, coordonează activitatea Centrului de Primire și Asistență Refugiați Bihor. Odată cu schimbarea dinamicii migraţiei şi a situaţiei din Ucraina, funcţionalitatea Centrului a fost adaptată nevoilor prezente și implicit, i-a fost schimbată locaţia, aceasta fiind stabilită în cadrul Comuniteca (Crișul Shopping Center, etajul 1). În cadrul Centrului de Primire și Asistență Refugiați Bihor, deschis de luni până vineri, în intervalul 9.00-17.00, oferim alimente, produse de igienă și alte ajutoare umanitare refugiaților ucraineni. Venim în sprijinul acestora prin asistență și informații, facilităm integrarea lor în societate prin ateliere educaționale și recreative organizate în cadrul Comuniteca, la care participă și copii ucraineni, în timp ce pe adulți îi direcționăm spre autoritățile locale și județene în funcție de necesitate. Facilităm accesul la informațiile de care au nevoie refugiații și prin intermediul numărului unic de telefon 0359.456.123, operațional în limbile ucraineană, română și engleză.

Asociaţia Grund Community susține un atelier de cusut în cadrul Centrului, scopul activităților fiind conştientizarea importanţei reducerii poluării și dobândirea de cunoștințe legate de sectorul vestimentar. Educația reprezintă o altă direcţie abordată, cu un program de eco conștientizare ce facilitează accesul copiilor ucraineni la educație prin cursuri în cadrul unei școli de vară şi prin organizarea unei tabere, urmărind crearea unui mediu propice pentru învăţare şi relaxare.

Fundaţia People to People Oradea are în vedere inventarierea la nivelul județului Bihor a inițiativelor și acțiunilor de sprijin a refugiaților, a tipurilor de răspuns ale românilor faţă de conflictul din Ucraina și, mai ales, faţă de nevoile ucrainenilor, răspuns care a avut o componentă emoţională semnificativă. Înțelegerea acestei dinamici oferă un cadru pentru consolidarea răspunsului pe termen lung și transferarea acestuia în sprijinirea comunităţilor locale. Fundaţia People to People organizează, de asemenea, întâlniri de consiliere psihologică și sprijin emoţional pentru refugiaţii ucraineni din Bihor. Acestea sunt organizate în cadrul Centrului de Primire și Asistență Refugiați Bihor. ONG-ul organizează și activități de integrare în comunitate.

Fundația Șinca are în vedere educarea și crearea de activități recreative care să faciliteze integrarea ucrainenilor în societate. Demarează activitățile în cadrul Centrului Educațional Roua, unde desfășoară cursuri de limbă română şi limbă engleză pentru ucraineni, dar și activități recurente de socializare și recreative. Un târg de cariere dedicat ucrainenilor, dar și o excursie cultural-istorică în județul Bihor, toate sunt activități prin care Fundația Șinca urmărește integrarea refugiaților în societate.

Venim în continuare în sprijinul refugiaților ucraineni greu încercați de războiul ce are loc în țara lor prin intermediul acestor proiecte finanțate prin programul Oxfam „Integration Program for Refugees”, înființat cu sprijinul Marii Britanii și a guvernului britanic, coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea, alături de Grund Community, Fundația People to People Oradea și Fundația Șinca.

Evenimentele noastre

Am apreciat oameni și proiecte care dezvoltă comunitatea

Am organizat Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia au fost celebrați oamenii și…

Transformă în realitate proiecte de viitor. Susține-le la Gala Comunității Bihorene

V-am promis că revenim cu vești importante despre Gala Comunității Bihorene. Ne ținem de cuvâ…
Swimathon 2021

Swimathon 2021

Ediția din 2021 a Swimathon a avut loc la Bazinul Crișul din Oradea, cu respectarea tuturor norme…

Fundatia Comunitara Oradea
Fundaţia Comunitară Oradea este o organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi neafiliată religios.
Subscribe la newsletter-ul #FacemBine

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Copyright © . Toate drepturile rezervate Fundația Comunitară Oradea.
Made with ❤️ by the
NRGO Web Design team.