Skip to main content

Florin transformă visele copiilor pasionați de lego în realitate – roboții prind viață

By Beatrice Bungo
| ,
| ,

Imaginează-ți bucuria unui copil care reușește să construiască un robot din piese de lego. Acum, imaginează-ți că a reușit să îi dea viață. Florin e mentorul care transformă visele copiilor pasionați de lego în realitate.

De 3 ani, Florin e mentor în cadrul Comuniteca. Îi învață pe copii cum să folosească tehnologia pentru a construi ceva cu mâinile lor. Face asta cu ajutorul unor tablete pe care instalează un program și cu mai multe cutii cu piese de lego. Mai are nevoie de ceva, de curiozitatea copiilor, care vă spunem noi, nu lipsește. Cu ochi mari și mâini rapide, îndeplinesc fiecare sarcină pentru crearea unui robot din piese de lego. Suntem norocoși să îi vedem după fiecare atelier, mândri de ce au realizat și de data aceasta, mutându-și privirea de la robotul creat, la mentorul îndrăgit. Zâmbetele sunt meritele lui Florin. 🙂

Răbdător și pe înțelesul tuturor. Așa îl vedem pe Florin, un învățător dedicat de 19 ani încoace. A început ca profesor suplinitor în mediul rural, încă din vremea studenției. A fost și funcționar public, a lucrat și în Statele Unite ale Americii, pentru că a fost curios și a vrut să trăiască experiența traiului de acolo. Tot la copii s-a întors, la vocația de învățător, cea care îi șade cel mai bine.

A aflat de Fondul Științescu și mai apoi, de Comuniteca. În urmă cu 5 ani a citit în online că la Fundația Comunitară Oradea am demarat Fondul Științescu, prin care încurajăm dascălii să facă știința mai atractivă la clasă. A împrumutat o cutie de lego, a dat viață unui robot, a scris un proiect și a obținut o finanțare. Ulterior, Teodora noastră i-a propus să devină mentor Comuniteca și să țină ateliere de lego. N-a stat pe gânduri.

Punctul lui forte este răbdarea. “Florin, nu îmi iese comanda asta!”, e urmat de “Haide să vedem, ce am făcut bine și ce nu.” Adesea, explicația vine în engleză sau în franceză. Asta pentru că, la atelierul de lego, barierele lingvistice sunt inexistente. Florin se străduiește să își amintească franceza din liceu și engleză pe care a învățat-o când a muncit în America. Copii crescuți în alte state și întorși în țara natală a părinților se bucură alături de copii români sau maghiari ori de alte etnii de aceeași pasiune – lego.

De ce Lego?

I-a observat pe cei mici cum își pierd atenția la clasă. A început să urmărească tutoriale pe Youtube și video-uri prin care copiii construiesc din lego. Scopul? Să facă lecțiile de la clasă mai atractive. A înțeles că are nevoie de instrumente cu ajutorul cărora copiii să devină curioși și mândri de realizările lor. Piesele de lego puse cap la cap cu ajutorul tehnologiei au fost răspunsul.

De-a lungul anilor, Florin a observat scăderea capacității de concentrare a copiilor, dar și nivelul de perspicacitate mai ridicat al noilor generații. Au mai puțină răbdare, este mai greu să le captezi atenția, dar vorbim de generații care în timp ce ascultă o cerință, gândesc și acționează. Sunt o provocare pentru dascăli. De asta avem nevoie de mentori ca Florin, care să fie curioși să afle de ce au nevoie noile generații și cum le putem atrage atenția.

Susține atelierele Comuniteca și munca unor mentori ca Florin. Donează pentru organizarea de ateliere aplicate nevoilor actuale și curiozităților din prezent ale copiilor, tinerilor și seniorilor din județul Bihor. Cu ajutorul tău oferim comunității experiența Comuniteca în mod gratuit. Haide să #FacemBine împreună!

Evenimentele noastre

| , ,
Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor…
| ,
Miercuri, 13 decembrie, a avut loc Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia am pre…
|
S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2023, ediția a XI-a, iar rezultatele competiției ca…