Skip to main content

Gala Comunității Bihorene 2018

Echipa Anului:

Formată din 18 oameni, DMPFI a reușit să schimbe mentalitatea din sistemul public, să realizeze performanța de a scrie proiecte cu o valoare de peste 500 milioane de euro, reușind să aducă Oradea în topul atragerii de fonduri europene în țară. Fondurile europene au schimbat fața orașului nostru conducând la dezvoltarea integrată în domenii precum: turism (Aquapark), patrimoniul cultural (Cetatea Oradea), servicii publice, mediu de afaceri (Parcul Industrial), educație (Campusul școlar), sănătate (blocurile operatorii), social (8 centre sociale), eficiența energetică (reabilitarea sistemului de termoficare), transport public (achiziție tramvaie, reabilitare linie tramvai) și mobilitate urbană (Piața Unirii și drumul rapid). Pentru implementarea acestor proiecte, echipa a trecut peste multe dificultăți datorită mentalității, deschiderii spre nou și a unei gândirii pozitive. Echipa a reușit să atingă obiectivele datorită dinamismului dar și a rigurozității sale.


Excelență în meserie:

Csaba Békési a dovedit că și în sistemul public se poate face performanță. Format din punct de vedere profesional în administrația publică, Csaba Békési are de asemenea o experiență relevantă în domeniul privat. Ocupă din anul 2013 funcția de Director Executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor și este încrezător în forța exemplului și are credința că puterea de muncă și buna intenție pot transforma sistemul public într-un sistem performant, mai uman, modern, flexibil și european. Csaba Békési crede în performanță și se implică în tot ceea ce face, excelând de multe ori și arătând că SE POATE!


Liderul care schimbă lumea:

Prin puterea exemplului personal, Mihai Neșu este un real lider, o adevărată personificare a dictonului : “Nihil sine Deo”, în toate înțelesurile și formele acestuia. Îl cunoșteam prin intermediul mass media, ca un exemplu în sport, însă acum, în ultima vreme, mi se pare fascinantă capacitatea lui de a face lucrurile să se miște, prin puterea exemplului personal, prin credință, iar astfel de capacități aparțin doar unui adevărat lider. Fundația fondată și condusă de el a atras părinți din mai multe părți ale țării, care s-au mutat aici crezând cu adevărat ca fiul ori fiica lor va fi mai bine urmând recuperarea medicală la sediul fundației Sf. Nectarie, sub lumina și credința de acolo. Este mereu alături de cei peste 150 de copiii cu dizabilități care trec lună de lună pragul fundației. Este un om minunat, care cunoaște fiecare copil în parte, ce face, de unde este și cum evoluează în urma terapiilor.


ONG-ul anului:

Asociația D’Apetresii a realizat 2 proiecte în educație foarte interesante: Laborator Industry 4.0. Împreună cu partenerii lor compania Nidec, au investit într-un laborator performant, donat Universității din Oradea. Investiția totală fiind de peste 160.000 lei. De laborator vor beneficia sute de studenți în fiecare an. În cadrul aceluiași proiect acordă și burse pentru studenți în valoare de 30.000 lei. You4Edu Tileagd. Proiectul este pentru elevii din clasele a VII-a și a VIII-a Școala Gimnazială din Tileagd, cei cu rezultate mai slabe, cei cu riscul să obțină note sub 5.00 la Evaluarea Națională. Obiectivul principal al proiectului este să le insufle încredere elevilor în cauză, să ajungă la concluzia că și ei pot și de ce nu, să ajungă la performanța de a obține note de peste 5.00. Elevii fac ore de matematică, română, întâlniri cu psiholog care să ii ajute să fie mai motivați, să înteleagă mai bine importanța educaței precum și alte beneficii care să îi motiveze.


Proiectul anului:

Proiectul “Toalete ca la carte” are ca scop asigurarea condițiilor sanitare decente în școlile din județul Bihor – mediul rural – prin construirea sau modernizarea toaletelor și conectarea lor la sistemul de apă curentă. În 2017, 45 de şcoli din Bihor din mediul rural aveau toaletele în curte, iar 76 de clădiri ale acestor unităţi de învăţământ abia dacă îndeplinesc condiţiile minime de igienă pentru o ţară europeană. Până în prezent, Rotary 1113 a reușit să strângă fonduri pentru amenajarea a două Toalete ca la carte. Prima, cea din Aștileu, finalizată în Septembrie, a fost finanțată de către HOLCIM România, iar celălaltă printr-un eveniment de strângere de fonduri (Swimathon), care a atras cea mai mare susținere din partea comunității locale. A doua Toaletă ca la carte urmează să fie finalizată in primavara la o școală din comuna Bratca (cătun Cabești).

Promotor al culturii și artei:

Odată cu prăbușirea comunismului in România, a dispărut orice graniță în cadrul sistemului multicultural în țara noastră. Acest lucru se remarcă în mod special în domeniul muzical – dincolo de temele sau genurile muzicale despre care se spune că își pierd valoarea, a apărut, în 1994, sintagma Rock Filarmonica Oradea, care imbină magia culturii cu energia, cu zvâcul specific muzicii rock. Fondată de bine cunoscutul om de muzică şi teatrul Florian Chelu Madeva, ucenic al lui Constantin Noica, s-a impus pe scena culturii româneşti ca un proiect artistic unic. Aceasta apariție semnifică doar începutul unei dorințe de a schimbă esența lumii din inimi, întrucât Rock Filarmonica ne invită, pe data de 6 august, la programul cultural „Give Peace a Chance”, cel mai longeviv eveniment de acest fel la Oradea, cu dublă semnificație – Schimbarea la Față, dar și sunetul concret al unui semnal de alarmă pentru a păstra pacea, printre altele din cauza celui mai mare coșmar din istoria umanității: prima bomba atomică, aruncată deasupra orasului Hiroshima. Florian Chelu Madeva, a scris numeroase cărți, cu o atenție specială în ultimul timp dedicată lui Mihai Eminescu, adăugând aceste scrieri vastei sale opere componistice și concertistice. El este și un bine cunoscut organizator de spectacole rock. Împreună cu fiica sa, Alexandrina Chelu, a încercat atingerea vârfurilor în marginea lirismului. Proiectul care vizează poeţii români de etnie evreiască care, prin literatura lor, au adus un plus de valoare culturii românești este foarte apreciat. Au asezat Bihorul pe harta Sonetului Mondial, alături de Italia lui Michelangelo, Anglia lui Shakespeare, Franța lui Arthur Rimbaud, Spania lui Cervantes, Portugalia lui Camoes, Rusia lui Puskin… De asemenea, îmblânzirea omului prin Cultură! Ne onorează și o Medalie Jubiliară din Partea Ministerului Culturii, anul 2000, la 150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Sunt susținători fervenți ai culturii poetice locale și universale prin spectacolele dedicate unor poeți locali, români sau internaționali. Spectacolele de sunet, culoare și muzică au atras prin ineditul formelor propuse. Participă la diverse spectacole culturale cu repertoriul lor divers, compun și transpun pe note arta românească. Am fost invitați să descoperim lumea poetică a marelui fauritor de slovă românească, M Eminescu, a „nasului poetic”, Iosif Vulcan, sau a unor sonetiști de valoare. A realizat Sistemul Tipologic al Colindei Românești, atingând în acest fel și Folclorul, ca parte integrantă și foarte importantă a Culturii Românești. Fundația Rock Filarmonica este o prezență activă în peisajul cultural al orașului nostru.


Promotor al excelenței școlare:

„Nu-i înveţi pe alţii ceea ce vrei, nu-i înveţi ceea ce ştii – îi înveţi ceea ce eşti.¨ Acest citat al lui Jean Jaures mi se pare reprezentativ în ceea ce privește relația domnului Ilie Rus cu elevii săi, foști sau actuali. Cu un început de carieră ce se pierde în aura deceniilor în care a modelat caractere, a ştiut întotdeauna care e drumul de la sufletul elevilor spre formulele şi legile fizicii. Fizica, eminamente, o materie ce studiază ”materia” în profunzimea ei, nu este pentru oricine un lucru de la sine înțeles. Abordarea depinde de un om căruia fiecare elev nu poate să-i spună decât: mulţumesc! Un dascăl care atunci când trece pe stradă, îţi impune respect. Dascălul care a contribuit din plin la blazonul de „vulcanist” a sculptat destine şi a scris poveşti de succes cu elevii lui. Profesorul la care orice întrebare are răspunsul potrivit şi profesorul care îţi dă siguranţa că eşti pregătit în orice competiţie. Omul cald care la ultimul curs ţinut la prima clasă căruia i-a fost diriginte, o lecţie în care făcea o analogie între schimbul de generaţii şi mişcarea atomică – nu a ezitat să lase să-i curgă lacrimile pe obraz. Domnul profesor Rus, care este în același timp cel mai bun diriginte pe care un elev și l-ar putea dori, este profesorul care a organizat numeroase activități atât în domeniul fizicii, cât și bazate pe interdisciplinaritate. În întreaga carieră didactică de peste 4 decenii, a îndrumat elevi (majoritatea din mediul rural) spre studii superioare în cadrul fizicii, a pregătit olimpicii (peste 150 de premii la olimpiade și concursuri) care n-au venit înapoi în „vulcania” cu mâna goală. Este cel care a adus în sufletele copiilor pasiunea pentru fizică și în mințile lor succesul și rațiunea formată ca la carte. S-a axat pe promovarea excelenței în domeniul educației, prin proiecte inovatoare, prin promovarea valorilor autentice și a meritocrației. Domnul Rus este un fel de – părinte – în știință și cunoaștere. Și după 30 și mulți ani, este un model, un om care m-a influențat. Toți absolvenții din clasele domnului Rus au cariere de invidiat, studiază atât în străinătate cât și la facultăți prestigioase din țară.


Voluntarul anului

Ionuț Coman a coordonat – voluntar, la nivelul județului Bihor, campania ,,Let’s Do It, Bihor” – parte din campania mondială ,, Let’s Do It. Ambasador al voluntariatului, Ionuț a reușit să convingă peste 20.000 de persoane (de toate vârstele și din toate profesiile) să se se implice voluntar în campanie, aceștia reușind să strângă mii de saci cu tone de deșeuri. Impactul pe care l-a avut această campanie la nivelul județului Bihor nu se limitează la activitatea de ecologizare, pe termen lung acțiunea având efect atât asupra cooperării instituțiilor implicate, a mobilizării comunității, dar și un efect educativ, atât în ceea ce privește ecologia, cât și în ceea ce reprezintă spiritul de voluntariat. Implicarea lui nu este doar în cadrul acestei campanii, prin acțiunile sale voluntare (în domenii precum tineret, cultură, mediu sau social) Ionuț cheamă oamenii spre voluntariat și îi inspiră în virtutea binelui.