
Gala Comunității Bihorene 2019
Voluntarul Anului:

Madalina a initiat proiectul Casa de langa spital, un apartament dotat si utilat, dat in folosinta gratuita pacientilor oncologici si famiilor acestora. La „Casa de lângă spital”, un proiect unic în zona noastră, pacienţii oncologici precum şi aparţinătorii lor pot beneficia de cazare gratuită, acces la baie şi bucătărie, posibilitatea de a-şi spăla rufe şi găti, într-un apartament cu trei camere, care dispune în total de 7 locuri şi este situat la câteva minute distanţă de Centrul Oncologic.
De asemenea, iniţiatorii îşi propun să dezvolte programe precum asistenţă psihologică şi kinetoterapie recuperatorie specifică, grupuri de suport pentru părinţii copiilor oncologici. Tot reprezentanţii Asociaţiei Lumea lui Iannis subliniază că îşi doresc să identifice şi facilităţi de transport pentru unii dintre bolnavi şi adaugă că ar vrea şi „o mai bună deschidere şi o colaborare cu Centrul Oncologic Oradea”.
Excelență în meserie:

Pentru Simona Bișboacă, una dintre cele mai frumoase perioade a fost cea petrecută în laboratoarele de chimie și biologie ale școlii, unde curiozitatea și-a găsit satisfacție experimentând. Inginer în industria alimentară și cercetător, medaliată cu aur și argint la saloane de inventică din jurul lumii, Simona a ajuns la aceste performanțe cu perseverență, încredere în ideile ei și tehnologie. Recent, a realizat o cercetare prin care a demonstrat că mierea românească este un antibiotic mai puternic decât mierea Manuka. În studiu au fost folosite cele mai cunoscute bacterii: stafilococul auriu și E coli. Iar rezultatele arată că mierea românească are cele mai puternice proprietăți antibacteriene.
https://www.agerpres.ro/social/2019/11/18/bihor-mierea-romaneasca-actiune-antibacteriana-mai-puternica-decat-mierea-de-manuka-spune-cercetatoarea-simona-bisboaca–404942 Simona Bişboacă are trei brevete de invenţii în industria alimentară medaliate cu aur şi argint la saloane mondiale de inventică, fiind vorba de produse alimentare, cosmetice şi terapeutice pentru care se foloseşte materie primă din culturi certificate ecologic, apă termală etc
Liderul care schimbă lumea:

Primarul comunei Salacea care a ales sa aplice Strategia Zero Waste pentru Comunități, o premiera in administratia publica locala din Romania, care presupune că administrația publică locală, alături de operatorul de salubritate, va adopta o serie de măsuri menite să reducă pe cât de mult posibil cantitatea de deșeuri reziduale generată de populație, să valorifice deșeurile reciclabile și biodegradabile, dar mai ales să prevină pe termen lung generarea de deșeuri.
La reușita metodei pe care am văzut-o la Rogno, o metodă de inspirație norvegiană, s-a lucrat cu psihologi, sociologi, cu specialiști de mediu. Se colectează door to door, astfel încât să putem urmări cine respectă și cine nu respectă ceea ce am stabilit împreună, spune primaril Hoevath Bela. Până la aplicarea acestei strategii, rata de reciclare în 2017 a fost sub 2,5%. Acum este de 60-70%. Colectarea se făcea pe două fracții. Acum se face pe cinci fracții.
Proiectul anului:

De 5 ani consecutiv, Asociația West Alpine Off Road organizează în preajma sărbătorilor o campanie umanitară de ajutorare a persoanelor din cătune din Munții Apuseni. Zeci de mașini de teren pornesc încărcate cu tone de alimente, haine, încălțăminte pentru a ajuta persoanele care locuiesc în zone greu accesibile. Toate hainele au mărimile potrivite, pentru că înainte de campania propriu zisă are loc o tură de recunoștere, în care cei implicați fac o listă cu persoanele care urmează să fie ajutate. Pentru oamenii din vârful munților, vizitele acestea sunt adevărate binecuvântări. Bătrâni singuri, oameni bolnavi, familii cu copii care străbat kilometri mulți pe poteci pentru a ajunge la școală – în munți se ascund povești de viață și oameni care se bucură atunci când cineva le alină singurătatea și le fac sărbătorile mai bogate.
Magazinele, dispensarele, școlile – toate sunt la kilometri întregi de mers pe jos pentru oamenii din cătune. Bucuria de a fi vizitat este foarte mare, iar pachetele primite sunt mereu binevenite. Cei de la Asociația West Alpine Off Road merită să fie pe podium pentru mobilizarea masivă pe care o fac la fiecare campanie, atmosfera creată și mai ales sprijinul acordat.
ONG-ul anului:

SBDO s-a marcat ca organizație comunitară în ultimii ani prin faptul că a implementat proiecte europene de aproape 4 milioane de euro construind un centru de afaceri pentru tineri, un punct de refugiu la Zece Hotare, un parc, dar și un Centru de orientare în carieră.
Mii de familii aflate în impas financiar au fost ajutate prin acțiuni caritabile derulate de SBDO. Instituția este furnizor și de educație non-formală la care în fiecare sâmbătă și duminică participă peste 100 de copii în mod gratuit. Oferă un spațiu de joacă generos tuturor care doresc să facă mișcare în aer liber sau poate doar să admire mini-grădina zoologic. SBDO este o oază de bunătate și caritate, acțiunile sale bazându-se pe adevăr, bine și frumos.
Promotor al excelenței școlare:

Folosind noțiuni de fizică, chimie, geografie și matematică, copiii au ocazia în cadrul Meridian 0 să studieze Cosmosul pe înțelesul lor. Ceea ce încearcă anual doamna Pazmany să-i facă să înțeleagă pe copii este să fie atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Cum am ajuns să avem telefoane care cântăresc 200 de grame? Ce ascunde bateria unui laptop? De ce nu mai sunt aparate foto pe film? Aceste sunt doar câteva din întrebările la care doamna Nicoleta Pazmany vrea să răspundă prin atelierele de astronomie. Împreună cu tinerii, ea reia istoria apariției și construcției acestor aparate, pentru a-i ajuta pe cei mici să înțeleagă fenomenele care au stat la baza lor. Încă de la înființare, din anul 2006, Asociația ASTROCLUBUL MERIDIAN 0 a organizat diverse activități: conferințe, prelegeri și expoziții, simpozioane, ateliere de lucru, tabere de pregătire și observații, precum și nenumărate proiecte și evenimente cu caracter național și internațional.
Promotor al culturii și artei:

Era absolut necesar un astfel de demers, jurnalismul muzical fiind ignorat în ultimii 20 de ani în presa locală și în cea națională. Rostul cronicilor, al interviurilor și al altor materiale de jurnalism muzical este de a pune în circuit național și internațional artiștii și cultura muzicală orădeană, de a educa, cultiva gustul publicului, de a-i atrage atenția spre actul de cultură de calitate și a-l îndepărta de consumerism și superficialitate.
Pentru compozitori, ca și pentru interpreți sunt vitale aceste consemnări în presă ale etapelor evoluției artistice. Ele au și rolul de a crea o punte de legătură cu publicul. Membrii echipei au muncit ca voluntari, investind mult timp și energie pentru a face mai vizibilă viața muzicală orădeană.
Echipa anului:

Serviciul Intervenţie în Regim de Urgență în Domeniul Asistenței Sociale, este o echipă multidisciplinară compusă din asistenţi sociali, psihologi şi jurişti care acordă protecţie specială copiilor străzii, copiilor care săvârşesc fapte penale şi nu răspund penal, copiilor victime ale traficului de persoane şi copiilor repatriaţi, participă împreună cu poliţia la acţiuni stradale periodice pe baza planului comun de intervenţie, desfăşoară zi şi noapte activităţi de preluare a copiilor lipsiţi de supraveghere în regim de urgenţă în centre specializate, oferă servicii de consiliere psihologică, educaţională şi juridică copilului şi familiei, efectuează demersuri în vederea reintegrării sociale a beneficiarilor, se deplasează pe teren în vederea evaluării situaţiei părinţilor şi a copiilor, desfăşoară campanii de informare.
Prin profesionalismul de care a dat dovadă echipa SIRUDAS în rezolvarea sarcinilor empatia faţă de copii şi tineri a contribuit substanţial la bunul mers al activităţii pentru a ajuta copiii. Echipa a demonstrat spirit de echipă, iniţiativă, receptivitate faţă de nou, entuziasm, fiind preocupată permanent de rezolvarea situaţiilor ivite zi şi noapte a copiilor.






