Skip to main content

În lumea Plantropolis promovăm grija pentru mediul înconjurător în rândul copiilor. Cum a arătat luna martie în implementarea celor 6 proiecte?

By Beatrice Bungo
| ,
| ,

În lumea Plantropolis creștem o comunitate preocupată de mediul înconjurător și care promovează acest obicei prin activități educaționale realizate de la cele mai mici vârste. S-a lucrat intens în luna martie. De la mic la mare, copii, părinți, adulți și dascăli au început să amenajeze grădini pe care deja le întrețin, au creat spații verzi experimentale sau de compost pentru a înțelege cum poate fi protejat mediul înconjurător cu un aport ecologic. Cum a arătat luna martie pentru cele 6 proiecte finanțate prin Plantropolis, ediția a II-a, program finanțat de VPK Packaging Salonta? Afli în următoarele rânduri:

Grădinița cu program prelungit „Toldi” Salonta și structura „Ursuleț” au început să implementeze proiectul Micile ajutoare ale planetei. Dacă tot a fost martie, cei mici au realizat mărțișoare tematice pentru lumea Plantropolis, plantabile pentru că au conținut capsule cu semințe de lavandă și trifoi. Au fost de nelipsit mărțișoarele confecționate din materiale reciclabile. Când spunem comunitate, e pe bună dreptate. Asta pentru că, în Salonta, prin proiectul Micile ajutoare ale planetei părinți, bunici și oameni care fac parte din personalul nedidactic al grădiniței Toldi au asamblat împreună bacurile de grădină în care cei mici vor sădi în următoarele luni grija pentru mediu. Preșcolarii, alături de educatoare și părinți implicați s-au ocupat de tratarea și decorarea bacurilor, după care le-au umplut cu pământ. Pentru că vremea nu le-a permis să semene în bacuri, echipa de proiect Micile ajutoare ale planetei i-a învățat pe copii cum funcționează prietenia dintre insecte și mediul înconjurător sau în ce situații devin acestea dușmanii plantelor.


În proiectul Green Light al Asociației Kiddy – Copilaș au prins contur o serie de activități. Echipa de proiect a organizat un concurs de decor din materiale reciclabile pentru copii. Mai apoi, cadrele didactice și copiii au început lucrările la solarul școlii. Cum gândim sustenabil sau cum să promoveze cadrele didactice gândirea sustenabilă, cum gândim corect cei 3R: Redu, Reutilizează, Reciclează? Au fost teme dezbătute în cadrul unor workshop-uri gratuite pe care echipa de proiect le-a organizat. Cei mici au învățat ce înseamnă germinarea și ce presupune acest proces pas cu pas. Echipa de proiect Green Light a ajuns și la grădinița G.P.N Fluierașul Fermecat și G.P.N Curcubeu, unde au realizat experimente cu ajutorul artelor plastice și a materialelor reciclate cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. Green Light a ajuns și la școala C.E.I Bonitas, unde copiilor le-a fost explicat conceptul de Zero Waste sau cum pot recicla un tricou, ori la ce poate fi bun un borcan în folosul mediului înconjurător.


Liceul Teoretic “Arany János” Salonta prin proiectul Insula verde a amenajat în luna martie un labirint eco în curtea școlii. Copiii au învățat cum să pregătească pământul pentru semănat. Centrul labirintului găzduiește acum și o stație de meteorologie pe care dascălii și copiii au realizat-o împreună. Semințele de grâu, fasole și porumb au trecut printr-un proces de germinație cu ajutorul materialelor reciclabile. Elevii au învățat cum să le semene și cum să le îngrijească. De ce au nevoie plantele și care sunt fazele de dezvoltare sunt alte întrebări la care elevii curioși au găsit un răspuns. De îndată ce vremea le-a permis, elevii liceului și dascălii lor au plantat ceapa în pământul primit de la ECO Bihor. Roadele vor fi culese și consumate după ce natura și munca tinerilor vor ieși la suprafață.


Pe tărâmul Agropolis, echipa de proiect a Liceului Tehnologic nr.1 Salonta a plantat puieți de diferite specii în parcul instituției de învățământ. Și pentru că programul Plantropolis are în vedere cultivarea grijii față de mediu, în procesul de plantare au fost implicați și elevii Școlii Gimnaziale din Mădăras. În lumea Plantropolis echipele care implementează inițiativele verzi vor să crească o adevărată comunitate în jurul instituțiilor de învățământ unde își dezvoltă proiectele. Cu scopul de a aduce în atenția elevilor importanța existenței arborilor și a protejării pădurilor, elevii celor două instituții de învățământ au plantat tei, castani comestibili, arțari și mesteceni. Suntem siguri că le vor acorda grija necesară în a-i urmări cum cresc.


La Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta, munca la proiectul Mai e românul frate cu codrul? a început în luna martie cu toaletarea arborilor și îndepărtarea vegetației sălbatice și a frunzelor din zona terenului de baschet, spațiul destinat din curtea școlii pentru implementarea proiectului. Au adus o remorcă de pământ și l-au mărunțit pe întreaga suprafață cu ajutorul unei motosape. Elevii și echipa de proiect au curățat și nivelat solul, iar pentru îngrădirea spațiului verde au colectat și folosit cărămizi vechi. Îmbină frumosul cu reutilizatul. 


Grădinița cu Program Prelungit ,,Toldi” Salonta, cu structurile G.P.P. ,,Micul Prinț” și G.P.P. ,,Făt-Frumos” au sărbătorit în cadrul proiectului Oaza verde Ziua Polenizatorilor. Cu această ocazie, preșcolarii implicați în proiect au aflat cu ce se ocupă insectele polenizatoare și care este rolul lor. Au descoperit cum trăiesc albinele, unde și cu ce se hrănesc. Cu ajutorul Primăriei Municipiului Salonta au curățat și nivelat terenul pe care au plantat mai apoi pomii fructiferi. Pe principiul reutilizării a ceea ce avem pentru a proteja natura, părinții elevilor au adus paleți care au fost recondiționați și pregătiți cu pământ pentru a se putea planta ghivece de flori în ei. S-a trecut și la semănat și plantat. Micii grădinari alături de adulții implicați au plantat pomii fructiferi, florile în paleți și au amplasat traseul senzorial.


Proiectele din lumea Plantropolis au prins contur în luna martie și deja se văd rezultate în urma grijii față de mediu pe care o cultivă fiecare copil, cadru didactic sau alte persoane care au vrut să se implice. Fiecare proiect din ediția a II-a de Plantropolis este posibil datorită companiei VPK Packaging Salonta, care a ales să finanțeze programul cu 54.000 Lei. Acești bani i-am oferit în urma unui apel de înscriere de proiecte, echipelor care în prezent dezvoltă în instituțiile de învățământ din Salonta activități educaționale care sădesc obiceiuri sănătoase pentru mediu în rândul copiilor și adolescenților. VPK Packaging Salonta este susținătorul ideal al programului Plantropolis și datorită implicării sale în a dezvolta produse prietenoase cu mediul. Compania creează o gamă variată de soluții personalizate de ambalare din carton, realizate din hârtie reciclată, ideale pentru alimente și băuturi, comerț electronic sau ambalaje industriale.

Prin programul Plantropolis, ediția a II-a, Fundația Comunitară Oradea urmărește implementarea de proiecte în școli și licee din Salonta care au în vedere crearea de mini grădini urbane. Acest program este adresat instituțiilor de învățământ și ONG-urilor din Salonta care au venit cu soluții pentru a dezvolta abilități ale adulților sau copiilor pentru amenajarea și întreținerea de grădini școlare sau comunitare, spații verzi experimentale sau spații speciale pentru compost. În prezent, creștem în Salonta o comunitate preocupată de mediul înconjurător.

Evenimentele noastre

| , ,

Împreună facem valuri de bine la Swimathon Oradea 2024

Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor…
| ,

Gala Comunității Bihorene 2023 a inspirat oamenii prin puterea exemplului

Miercuri, 13 decembrie, a avut loc Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia am pre…
|

Swimathon Oradea 2023

S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2023, ediția a XI-a, iar rezultatele competiției ca…