Kateryna – Jurnal de refugiat ucrainean

By Beatrice Bungo
|
By Beatrice Bungo
|

Kateryna e din Kiev, din capitala Ucrainei. Când și-a părăsit orașul, acesta era ocupat în proporție de 75% de armata rusă. Drumul ei spre România n-a fost unul sigur în niciun moment, temerea că va fi atacată de forțele ruse stând în picioare în fiecare moment. Avioane militare survolau la 10 metri deasupra ei, iar rachetele își urmau traiectoriile inexplicabile pentru ucrainenii care au fost nevoiți să se ascundă din calea lor. Benzinăriile rămase fără combustibil i-au îngreunat parcursul și l-au făcut să pară unul fără de sfârșit. A trebuit să se oprească într-un sat, la 130 de km distanță de oraș. Voia să excludă riscul de a rămâne fără combustibil într-un câmp cu fetița ei. Cei 130 de km au durat peste 8 ore din cauza ambuteiajului și a punctelor de control ale armatei. Odată alimentată mașina s-a îndreptat spre vestul Ucrainei, unde a stat aproape 3 săptămâni.

A ajuns în Oradea pe 15 martie, împreună cu fetița și soțul ei, căruia i-a fost permis să părăsească țara în mod legal, având o deficiență de vedere. A aflat despre existența Centrului de Primire și Asistență Refugiați Bihor într-un grup de Messenger al altor semeni ajunși în Oradea. A aflat și de nevoia uriașă de ajutor pe care nu a ezitat să îl acorde. Atât ea, cât și soțul ei, s-au implicat de îndată în acțiunile Centrului dedicat refugiaților ucraineni. Sprijinul lor a venit cu zeci de ore de voluntariat, în care au facilitat prin traducere comunicarea între voluntarii Centrului și refugiații ucraineni care i-au trecut pragul. Au început ca translatori și au continuat ca voluntari în toată regula: au sortat ajutoare umanitare, pictat și amenajat Centrul sau făcut de pachete. Până și fetița lor s-a implicat, a sortat jucăriile. Se cosideră norocoasă pentru că a reușit să își păstreze locul de muncă avut în Ucraina, în cadrul unei companii internaționale de IT. În prezent lucrează din Oradea, remote, iar în timpul liber vine în sprijinul celorlalți refugiați ucraineni.

Spune că se simt bine ajutând oameni și se simte confortabil printre oamenii Centrului. Timpul petrecut aici a făcut-o să realizeze că nu sunt singuri. Au parte de sprijin și înțelegere și pentru toate se simt recunoscători. De când a plecat din Ucraina, activitatea de la Centru o face să se simtă utilă pentru semenii ei. Spune că vinovăția este un sentiment pe care îl simt mulți ucraineni pentru că și-au părăsit țara pentru a-și ști copiii în siguranță. Și pentru că nu au reușit să fie de ajutor acasă, vor să fie în locurile în care ucrainenii ajung pentru a-și găsi refugiul.

Despre relația cu ucrainenii care au ajuns la Centru, Kateryna povestește cu sinceritate. Spune că ar minți dacă ar spune că a întâlnit doar semeni cu care a interacționat bine. E firesc ca fiecare popor să fie format din fel și fel de oameni. Dar fără îndoială, majoritatea ucrainenilor au fost recunoscători, umili și temători. Kateryna e convinsă că nu vor uita c-au fost ajutați când le-a fost mai greu. Mulți și-au pierdut oameni dragi în războiul din Ucraina, și-au pierdut casele, locurile de muncă și nu își pot face niciun plan de viitor. Războiul le-a schimbat viața și felul în care o trăiesc într-o altă țară.

Vrea să se întoarcă acasă și să își ajute semenii și țara să își revină. Se simte recunoscătoare pentru timpul petrecut în Oradea și spune că acesta a fost locul în care și-a găsit refugiul alături de familia ei, departe de sunetul rachetelor, al sirenelor și bombelor. Dar se vor întoarce acasă. Acolo unde ne așteaptă și pe noi, românii; în Ucraina, care a fost frumoasă și va fi din nou, fără nicio îndoială.

Acest portret a fost realizat în cadrul proiectului „Ajutor pentru Ucraina” al Fundației Comunitare Oradea, finanțat prin Oxfam – „Integration Program for Refugees”, înființat cu sprijinul Marii Britanii și a guvernului britanic, coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea.

Photo credit: Reuters

Împreună continuăm să oferim asistență refugiaților din Ucraina.

Donează prin:

✅plata cu cardul

✅PayPal

✅viramente bancare

Fundația Comunitara Oradea – cont IBAN RO35 BACX 0000 0021 8191 4001 deschis la Unicredit Bank. Vă rugăm să menționați în ordinul de plată ”Ajutor pentru Ucraina”.

#AjutorpentruUcraina
#CentruldePrimiresiAsistentaRefugiatiBihor
#Integrareucraineni
#Coeziunesociala
#Educatie
#Comunicare

Evenimentele noastre

Am apreciat oameni și proiecte care dezvoltă comunitatea

Am organizat Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia au fost celebrați oamenii și…

Transformă în realitate proiecte de viitor. Susține-le la Gala Comunității Bihorene

V-am promis că revenim cu vești importante despre Gala Comunității Bihorene. Ne ținem de cuvâ…
Swimathon 2021

Swimathon 2021

Ediția din 2021 a Swimathon a avut loc la Bazinul Crișul din Oradea, cu respectarea tuturor norme…

Fundatia Comunitara Oradea
Fundaţia Comunitară Oradea este o organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi neafiliată religios.
Subscribe la newsletter-ul #FacemBine

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Copyright © . Toate drepturile rezervate Fundația Comunitară Oradea.
Made with ❤️ by the
NRGO Web Design team.