Skip to main content

L’arte è bella sau cum să vezi viața în culori

By Alexandra Lazăr
|
|

Arta înnobilează. Arta definește un stil, o perioadă, un fenomen. Arta deschide căi spre o cunoaștere creativă, colorată, incitantă. Asta s-a întâmplat și în cadrul „Artă-mă”, proiect derulat la Baia Mare cu sprijinul programului Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, care a găzduit sub umbrela comună a frumosului două fete cu drag de cultură: Oana Enășel de la Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” și Andreea Căplescu de la Asociația Yellow Shirts.

Amândouă au convingerea că orașul poate crește prin cultură și astfel, au derulat un proiect inedit care propune arta ca vector spre dezvoltare. Cu background comun în zona de voluntariat și cu o doză mare de creativitate, atât Oana, cât și Andreea sunt orientate spre activități inovative care pun în valoare moștenirea culturală a băimărenilor.

“Acțiunile centrate pe comunitate sunt fundamentate pe principiile inovarii deschise și pe conceptul de muzeu participativ, definit de Nina Simon”, explică Oana.

Oana Enășel – Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”

Completarea Andreei se potrivește la fix:

“Implicarea participanților în activități experiențiale a avut mereu un rezultat pozitiv în dezvoltarea lor. Ceea ce faci sau descoperi singur sau împreună cu alții (implicare directă) va avea mereu un impact mai puternic asupra ta decât dacă doar asiști sau privești (implicare pasivă).”

Cele două promotoare ale vectorului artistic, au reușit să gândească un proiect comun care să pună în evidență patrimoniul cultural artistic al Băii Mari prin activități atractive atât pentru copii, cât și pentru adulți, acoperind astfel un areal vast de beneficiari.

Copiii au fost invitați să participe la diferite „ARTeliere” prin care au descoperit lucrări deosebite ale unor artiști renumiți și au fost purtați prin lumea artei cu ajutorul unei baghete magice. Alături de copii și părinții, bunicii și toți cei care au fost curioși să interacționeze cu arta, au avut ocazia să participe la evenimente precum animația muzeală sau proiecție multimedia cu muzică live, modalități de prezentare a patrimoniului muzeal, moderne și foarte interesante.

“Pornind de la conceptul de edutainment, am căutat să aducem proiectului un grad mai ridicat de inovare, de atractivitate și implicit de participare (atragerea mai multor categorii de public). Concret, vânătoarea de comori, vânătoarea de peisaje, viralizarea animației, serile de film și proiecțiile transmit informații concrete despre moștenirea Fenomenului Centrul Artistic Baia Mare, însă o fac într-un mod accesibil, distractiv, integrat, continuu (pe o perioadă mai lungă de timp). Mai mult, încurajează participarea în grup – relaționarea cu alți membri ai comunității și/sau apropierea de prieteni și familie,”

explică Oana.

Îmbinând pasiunea cu voluntariatul și cu job-ul, fetele au reușit prin acest proiect să pună accentul pe o formă de educație care atrage după sine multe plusuri atât în beneficiul artiștilor, cât și al comunității.

Viața e mai frumoasă dacă o privim în culori!

„Artă-mă” este unul dintre proiectele finanțate din Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, coordonat național de Federația Fundațiilor Comunitare din România prin Fundația Comunitară Oradea și susținut de Lidl România. Proiectul a fost implementat la nivel local de Asociația Yellow Shirts și Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”.

Evenimentele noastre

| , ,
Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor…
| ,
Miercuri, 13 decembrie, a avut loc Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia am pre…
|
S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2023, ediția a XI-a, iar rezultatele competiției ca…