Skip to main content

Mozaic Citadin

By Maria Ursu
|
|

Proiectul se bazează pe realizarea unei picturi stradale, de dimensiuni ample- 80 m², în Parcul Libertății, zonă care va fi revitalizată prin estetic, culoare și concept, devenind astfel o platformă și o galerie de artă contemporană în spațiul public. Scopul acestuia este de a face arta accesibilă, scoțând-o din mediul formal.

Schița are caracter decorativ, electic prin asemănarea cu un vitraliu colorat, în stilul „Art Nouveau” sau Secession, fiind invadată de o abundență de simboluri ezoterice cu semnificații duale (feminin/masculin, taină/descoperire, pace/război, alb/negru, noapte/zi). Artista a optat pentru o dispunere simetrică a elementelor care fac parte atât din contextul social al desfășurării evenimentului cât și din farmecul orașului cu arhitectura deosebită care îl reprezintă. Lucrarea începe cu prezentarea cuplului adamic la intrarea porții spre rai, care flutură în mod semnificativ stegulețele albe ale păcii. Fundalul reprezintă Grădina Edenului iar doamna elegantă din centrul lucrării este un element de detaliu de referință preluat din arhitectura Moskovits Miksa și poate fi considerată drept figură protectoare a orașului. În continuare, a prezentat Vulturul Negru ca simbol al orașului, în paralel cu porumbelul aducător de pace, având în vedere contextul social care ne macină existența. Mai sunt prezente și alte simboluri, precum ochiul atotvăzător pe care artista l-a încadrat tot într-un element de decor, de data aceasta fiind vorba despre o fereastră care face parte din Palatul Vulturul Negru, soarele și luna- simboluri ale timpului și spațialității, o sculptură semnificativă de pe clădirea Darvas la Roche, floarea soarelului ca simbol al norocului, fericirii și vieții prospere, de asemenea, element vegetal regăsit frecvent pe clădirile orașului, fluturele, simbol al sufletului, metamorfozei și speranței.

Referitor la simbolistica ochiului despre care am pomenit mai sus, acesta se prezintă sub forma unui canal care permite conștiinței să intre pe poarta evoluției infinite. Ochiul poate să indice și abilitatea de a vedea dincolo de lucrurile comune și de a evolua spiritual până în punctul în care eul nostru interior percepe prezența divină- chiar și cele mai simple lucruri capătă calități excepționale sub puterea naturii și a Divinității.

Culorile utilizate au și ele funcție simbolică, astfel este aleasă paleta spectrului solar. Această schiță vine ca o sinteză de întrepătrundere a unor elemente semnificative specifice orașului Oradea, însă cheia citirii mesajelor ascunse din poveste le revine întotdeauna privitorilor.

Proiectul este finanțat prin programul Fundației Comunitare Oradea- Bursa Talentelor 2021, cu finanțarea companiilor: Madrugada, Celestica, Plexus, Decitex, SEMA Expres, SC MEDFAM NEGREA SRL și a altor donatori individuali.

Bugetul proiectului este de 6000 RON plus multe ore de voluntariat 🙂

Evenimentele noastre

|

Swimathon Oradea 2023

S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2023, ediția a XI-a, iar rezultatele competiției ca…

Am apreciat oameni și proiecte care dezvoltă comunitatea

Am organizat Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia au fost celebrați oamenii și…

Transformă în realitate proiecte de viitor. Susține-le la Gala Comunității Bihorene

V-am promis că revenim cu vești importante despre Gala Comunității Bihorene. Ne ținem de cuvâ…