Skip to main content

Știința pe înțelesul copiilor și tinerilor din Bihor prin experimente și jocuri

By Beatrice Bungo
| ,
| ,

Copiii din județul Bihor au descoperit știința altfel datorită Fondului Științescu Oradea. Programul s-a încheiat la finele lunii iunie. În urma lui rămân o mulțime de experiențe și informații acumulate de copiii și tinerii beneficiari. Școlarii au construit jucării care funcționează cu ajutorul energiei solare, tinerii au învățat alți tineri din mediul rural cum funcționează imprimarea 3D, cei de gimnaziu au dat viață unor roboți cu mâinile lor, alții au descoperit planetele împreună cu părinții în serile de început de vară. Cum a devenit știința mai atractivă în ultimele 2 luni cu ajutorul Fondului Științescu Oradea, program implementat la nivelul județului Bihor de Fundația Comunitară Oradea, iar local de 10 instituții de învățământ și ONG-uri? Afli în următoarele rânduri. 

În decursul a mai bine de 4 luni, Fondul Științescu Oradea a ajuns în mai multe școli și licee din județul Bihor prin intermediul celor 10 proiecte care au obținut o finanțare și au presupus diverse activități în afara orelor de clasă prin care a fost trezită curiozitatea copiilor față de știință. Ultimele 2 luni au constat, mai degrabă, în punerea în aplicare a tot ce au învățat copiii. S-au făcut mai multe jocuri, experimente în aer liber, dar și în clase, în timp ce teoria s-a mutat în laboratoare unde a fost testată.

Copiii Școlii Gimnaziale nr. 1 “Sâmbăta” au pregătit plantele medicinale pentru tincturile pe care le-au creat ulterior. O mulțime de plante au fost puse la uscat și depozitate în condiții speciale de echipa de proiect și de copiii curioși, cei care și-au creat un mini laborator unde au studiat plantele înainte de-a le transforma în tincturi.


Elevii de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea au celebrat Ziua Star Wars prin asamblarea de roboți solari, au folosit energia verde pe roți prin asamblarea de case din kituri educaționale. Uite așa, au înțeles cât de mult bine pot face planetei dacă aleg să folosească energia solară. Nu s-au oprit aici și au înțeles prin experimente culinare cum se obține brânza, cum și de ce e bine să combată risipa alimentară. Prin proiectul Gospoștiința au descoperit ce-i de făcut pentru a avea o gospodărie prietenoasă cu mediul.


La Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca, copiii au continuat să fie aventurieri prin universul științei. Au analizat tipuri de sare la microscop și uite așa, au înțeles și cum se formează stalagmitele și stalactitele. Au dat viață unor fluturi de hârtie și au înțeles prin experimente de fizică energia statică și cum se produce ea. Au avut norocul de a-l avea pe Lupă Științescu în calitate de îndrumător în lumea fascinantă a științelor. Lupă Științescu i-a lăsat fascinați după ce le-a explicat procesul de obținere al apei curate printr-un proces de filtrare dar și ce înseamnă soluția newtoniană.


La Școala Gimnazială „Viorel Horj” Drăgănești, prin proiectul MicroscopFoto, elevii au identificat diferite specii de plante. Studiul lor în amănunt s-a produs în scopul realizării de ierbare. Dragul de știință a fost transmis de la o generație la alta, asta pentru că elevii implicați în proiect le-au explicat imaginile stocate în microscopul digital colegilor din clasele primare. S-au extras pigmenți, s-au analizat țesuturi, compoziții, seva, toate au ajuns sub lupa copiilor din Drăgănești. 


La Clubul STEAMROBOT-iștii de la Școala Gimnazială nr. 1 „Buntești” copiii și-au dezvoltat dexteritatea dând viață unor roboți pe care i-au construit cu ajutorul unor tablete, piese de lego și a tehnologiei pe care au învățat-o. Au reușit să îi programeze pentru a îndeplini diverse sarcini. Copiii de gimnaziu și de nivel primar din Buntești și Stâncești au avut ocazia să învețe cum să utilizeze aceste kituri lego și au reușit să își creeze proprii lor camarazi de joacă.


În cadrul Liceului Tehnologic Unirea Ștei tinerii au făcut experimente culinare și au înțeles cât impact poate avea știința asupra proceselor gastronomice. Au preparat produse de panificație și de patiserie pentru diabetici, altele fără gluten sau fără sare. Experimentele de laborator i-au ajutat să afle cum să facă produse de calitate ca viitori patiseri sau brutari, iar pentru a se familiariza cu cererea din piață au participat la un târg de oferte educaționale pentru învățământul profesional și dual, precum și la unul de locuri de muncă și orientare în carieră. Pentru a înțelege ce presupune munca în teren, au participat și la vizite de studiu la o brutărie.


La Școala Gimnazială Călugări experimentele științifice au trezit curiozitatea copiilor. Asociația Educația te face mare a reușit să le aducă în fața copiilor asemeni unor jocuri simple prin care fizica și chimia au devenit mai ușor de înțeles.


Tinerii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” se pot lăuda cu realizarea unor produse bio. Prin intermediul proiectului Elixir pentru sănătate au făcut săpunuri, emulsii, tincturi și extracte din uleiuri esențiale. Rolul plantelor medicinale și aromatice în protejarea sănătății le-a fost explicat în cadrul unui workshop.

Proiectele finanțate prin Fondul Științescu Oradea au ajuns la final. 10 inițiative educaționale au câștigat câte o finanțare pentru a realiza activități extrașcolare prin intermediul cărora să facă știința mai atractivă pentru copiii din județul Bihor. Proiectele au reușit să le trezească interesul față de științele exacte prin joacă și experimente care s-au desfășurat atât în mediul rural, cât și în cel urban. 

Fondul Științescu Oradea este un program al Fundației Comunitare Oradea, inițiat de Federația Fundațiile Comunitare din România și de Romanian-American Foundation, realizat în Bihor cu sprijinul sponsorului principal Accesa

Au contribuit la a face știința mai atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor și următoarele companii locale: Cylex, Decitex Oradea, Golde Oradea, Plexus, Sema Express, VPK Packaging Salonta, ADLO, Vulcri, Madrugada, Holcim.

Evenimentele noastre

| , ,
Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor…
| ,
Miercuri, 13 decembrie, a avut loc Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia am pre…
|
S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2023, ediția a XI-a, iar rezultatele competiției ca…