Skip to main content

Știința stârnește curiozitatea copiilor din mediul rural și urban prin Fondul Științescu Oradea

By Beatrice Bungo
| ,
| ,

Știința a ajuns și în luna aprilie la copiii din județul Bihor, atât în mediul rural, cât și în Oradea. Asociațiile și instituțiile de învățământ care au obținut finanțări în programul Fondul Științescu Oradea atrag atenția copiilor asupra științei, în timp ce aceasta devine accesibilă și în mediul rural. Cum? Prin activități de observare, prin ateliere practice în timpul cărora copiii învață cum să dea viață unor roboți, sau descoperă programarea, află că știința e prezentă până și în gătitul sănătos, fac experimente de știință și astfel îndrăgesc fizica sau chimia. Te invităm să descoperi cum evoluează cele 10 proiecte finanțate anul acesta prin Fondul Științescu Oradea, ediția a V-a, coordonat la nivelul județului Bihor de Fundația Comunitară Oradea și implementat de asociații și instituții de învățământ. 

La Școala Gimnazială „Viorel Horj” Drăgănești, prin proiectul MicroscopFoto, elevii de gimnaziu au descoperit lucruri neștiute despre microorganisme. Au învățat cum să determine tipurile de sol sau gradul de fertilitate al acestora în funcție de microorganismele pe care le-au identificat. Au aflat ce e PH-ul și de ce e atât de important ca înainte să consumi o sursă de apă să îl poți determina cu ajutorul benzilor indicatoare. Algele unicelulare frecvent întâlnite pe ziduri sau cele pluricelulare, cunoscute ca mătasea broaștei, au ajuns și ele sub lupa microscoapelor de la Școala Gimnazială „Viorel Horj” Drăgănești. Elevii au observat în detaliu drojdia de bere, tipurile de mucegai de pe fructe, precum și cele de pe alimente. 


La Clubul STEAMROBOT-iștii înființat de Școala Gimnazială nr. 1 „Buntești” se învață robotică și programare. Vestea și mai bună e că echipa de proiect organizează ateliere pentru copiii mai multor școli din zonă. Kiturile de robotică au fost descoperite în luna aprilie de elevii Școlii Primare Stâncești, de cei de gimnaziu și de nivel primar din Buntești. Copiii își dezvoltă dexteritatea dând viață unor roboți pe care îi construiesc și pe care îi programează să îndeplinească diverse acțiuni.


Elevii de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea combat risipa alimentară prin acțiunile pe care le fac în cadrul proiectului Gospoștiința. Cum interacționează între ele ingredientele pe care le folosim pentru a face aluatul sau ce se întâmplă la nivel științific atunci când se coace o pizza? Au găsit răspunsuri la curiozități din lumea gastronomiei dar și a științei. Săratul a cerut și dulce, așa că micii bucătari care înțeleg și combat risipa alimentară au făcut brioșe cu mere oferite de școală elevilor. Pentru a înțelege cât mai bine când are loc risipa și cum să o evite, copiii au participat la o întâlnire cu un nutriționist dietetician. Proiectul Gospoștiința aduce în atenția copiilor și importanța energiei verzi cu scopul de încuraja atenția față de mediul înconjurător. În luna aprilie cei mici au asamblat și pus în funcțiune jucării solare, cum sunt mașinuțele, animalele sau roboții care folosesc energia solară pentru a funcționa. 


La Ștei liceenii învață prin fiecare activitate cât e de important să faci experimente și să înțelegi partea de știință din spatele fiecărui act gastronomic. De ce? Pentru că doar așa pot prepara produse de panificație și de patiserie de calitate pentru viitorii lor consumatori. Cum se prepară fără gluten? Viitorii brutari au aflat și asta în urma unor ateliere și experimente de laborator din cadrul proiectului Sănătate în bucate implementat de Asociaţia de Părinţi a Liceului Tehnologic UNIREA Ştei.


Caravana Modus duce robotica în mediul rural. Liceenii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea reprezintă echipa de proiect a Caravanei Modus. Tinerii au dat mai departe din cunoștințele lor în robotică și proiectare 3D elevilor de la Școala Gimnazială nr. 2 din Talpoș. Au ținut ateliere de utilizare a kiturilor de robotică și de utilizare a imprimantei 3D elevilor de la Școala Gimnazială nr. 1 Husasău de Tinca, precum și celor de la Școala Gimnazială nr. 2 din Livada Bihor. Aceștia au învățat și tehnici de programare.


La Școala Gimnazială Călugări știința trezește curiozitatea copiilor prin activități ludice făcute în cadrul proiectului Caravana Experimentelor. Chimia și fizica au făcut front comun pentru ca elevii din Călugări să descopere prin experimente prioritățile apei, cum funcționează reflecția și refracția. Tensiunea superficială a fost explicată și exemplificată pe înțelesul copiilor, precum și stările de agregare sau densitatea. 


În laboratorul de astronomie elevii Școlii Gimnaziale Nr. 16 Oradea au descoperit de ce se mișcă Pământul și ce presupune mișcarea de revoluție a Pământului. Au făcut și experimente care i-au ținut pe copii atenți la cum se formează eclipsele de lună și de soare. Proiectul Astro16 le-a răspuns copiilor și la întrebarea „de ce avem anotimpuri?”


La Școala Gimnazială nr. 1 “Sâmbăta” echipa de proiect Traista cu plante medicinale și copii de gimnaziu au amenajat laboratorul destinat plantelor, unde au pus la uscat mai multe sortimente pe care le vor folosi pentru crearea de ceaiuri și tincturi. 


Elevii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” au analizat compușii activi cu importanță medicală și extracția acestora în cadrul unei vizite la Departamentul de chimie al Universității Oradea. Tinerii beneficiari ai proiectului Elixir pentru sănătate au avut o lună a vizitelor practice. Au ajuns și la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, la secția de științe, unde au descoperit cum să facă un ierbar și care sunt modalitățile de conservare a plantelor medicinale și aromatice.


La Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca, copiii se bucură în continuare de proiectul Aventurier prin universul științei prin experimente de biologie, prin grija față de mediu sau prin observarea microscopică. Au înțeles ce rol important are știința în alimentația sănătoasă, au analizat la microscop părțile componente ale unor insecte nevertebrate și au plantat semințe. Micii aventurieri au descoperit că ai nevoie de știință și atunci când vrei să reciclezi corect. Trebuie să înțelegi de ce e important procesul de descompunere a deșeurilor și cum te ajută știința să le reutilizezi. 


Acestea sunt cele 10 inițiative educaționale care au câștigat o finanțare prin programul Fondul Științescu Oradea pe care îl coordonăm la nivelul județului Bihor. Proiectele vor fi implementate până la data de 30 iunie. Revenim cu vești despre parcursul proiectelor în perioada următoare. 

Toate proiectele sunt finanțate prin programul Fondul Științescu Oradea, un program al Fundației Comunitare Oradea, inițiat de Federația Fundațiile Comunitare din România și de Romanian-American Foundation, realizat în Bihor cu sprijinul sponsorului principal Accesa

Contribuie la a face știința mai atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor și următoarele companii locale: Cylex, Decitex Oradea, Golde Oradea, Plexus, Sema Express, VPK Packaging Salonta, ADLO, Vulcri, Madrugada, Holcim.

Evenimentele noastre

| , ,
Vă invităm să faceți valuri de bine în calitate de donatori, ambasadori sau înotători ai cauzelor…
| ,
Miercuri, 13 decembrie, a avut loc Gala Comunității Bihorene, evenimentul în cadrul căruia am pre…
|
S-au făcut valuri de bine la Swimathon Oradea 2023, ediția a XI-a, iar rezultatele competiției ca…